Ген. Михов: Армията е пред колапс

Срам за стогодишната ни авиация, ако друг охранява въздушното ни пространство, смята бившият командир на бойната авиация

OFFNews 28 април 2015 в 10:05 7001 11

Ген. Михов: Срам за стогодишната ни авиация, ако друг охранява въздушното ни простраство

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов определи като неприемлива възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство.

Той коментира вчерашното решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, според което 2015 г. ще бъде нулева за модернизацията на армията.

Пред БНР ген. Михов заяви, че това би било срам за 100-годишната ни авиация. За да не се стига до крайната мярка, той призова за актуализация на бюджета:

Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери, и силно страда функцията "командване и управление на войските". Затова точка първа от предложенията на Консултативния съвет към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят с възможните сили и средства, на цялата ни нация средства, за модернизиране на трите вида въоръжени сили. За мен балтийският опит България да поеме суверенитета на своето въздушно пространство, като плаща наем няколко милиона лева на година, е неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация.

Българските авиатори са способни бързо да се приучат и на МиГ-21, а много от тях още пазят подготовката си.

Ген. Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника. Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.

Според мен Българската армия по диагноза е пред колапс. Сега се поставя паралел от други политически партии - кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати. План 2014-а доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба.

Ако доверието към Българската армия се разклати, то е явно, че един от главните устои на държавата вече е рухнал и атрибутът на държавата - наличие на въоръжени сили и способности, вече са под угроза за цялостното държавно устройство за в бъдеще.

Вчера Консултативният съвет за национална сигурност реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Премиерът Бойко Борисов обясни решението с извънредните разходи заради кризата в КТБ и с приоритета на пенсиите, инфраструктурата и образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!