ГЕРБ: 76 депутати от ПЕС гласуваха срещу „Южен поток“

OFFNews 24 април 2014 в 16:18 5286 5

Андрей Ковачев

Снимка andrey-kovatchev.eu

В разрез с позицията на своя лидер Сергей Станишев, 76 депутати от Партията на европейските социалисти са подкрепили резолюцията срещу изграждане на проекта „Южен поток“, съобщи на пресконференция днес евродепутатът на ГЕРБ Андрей Ковачев. (Партията на Европейските социалисти има 186 представители в Европейския парламент, който се състои от 736-има членове - бел. ред.)

Според Ковачев лидерът на ПЕС Сергей Станишев е изолиран от собственото си европейско семейство заради отношението му към „Южен поток“.

„Станишев обясни, че е скандализиран от решението на ЕП. Това означава, че той е изолиран от ПЕС. 76 от европейските социалисти са гласували за резолюцията за действията на Русия. Само 1 социалист е гласувал против. Изказванията на Станишев са некомпетентни“, посочи евродепутатът на ГЕРБ.

По думите на Ковачев лидерът на левицата се опитва „за чисто политически цели да представи себе си за защитник на някакви икономически интереси, които били в полза на България.

„Това е жалко за европейската социалдемокрация, че има такъв председател. Той самият е изолиран от самата си своя партия, която не следва неговите указания и гласува в по-голямата си част срещу това негово желание. Той самият влезе в един капан, казвайки, че е скандализиран от това как бил гласувал Европейският парламент“, смята Андрей Ковачев.

Евродепутатът обясни още, че ГЕРБ са „за“ строежа на „Южен поток“, ако проектът отговаря на българските интереси и на европейското законодателство. За целта, според Ковачев, е необходима ясна позиция на Народното събрание.

„Евродепутатите от ГЕРБ излязохме със специална декларация след гласуването, в която заявихме, че ако отговаря „Южен поток” на българския интерес, ако не ставаме зависими, ако спазва европейското законодателство, ние сме „за“ този проект, който отговаря на българските интереси, не чужди“, посочи Андрей Ковачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!