ГЕРБ склонни да отстъпят за пенсиите, Влади Горанов и Менда Стоянова - не

OFFNews 19 декември 2014 в 11:35 6269 16

Депутатите на ГЕРБ са склонни да отстъпят от намерението си за национализация на парите за втора пенсия, но преговорите им с Реформаторския блок зациклиха заради упорития отказ на финансовия министър Владислав Горанов, подкрепен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, да отстъпи.

Преговорите по скандалните промени между ГЕРБ и РБ започнаха рано сутринта. 30-ина минути преди официалното начало на пленарното заседание основни представители на двете политически сили се затвориха в стаята на ГЕРБ в Народното събрание.

Първият кръг разговори е вървял добре и ГЕРБ и РБ са били на крачка да си стиснат ръцете, когато финансовият министър Владислав Горанов е казал, че така няма да стане и е излязъл.

Малко по-късно ГЕРБ и РБ отново са влезли на разговори и този път Горанов е бил подкрепен и от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, а депутатите, които по-рано са се изказвали в подкрепа на запазване на отношенията с РБ и отлагане на решението за края на март, вече са мълчали.

В крайна сметка от ГЕРБ не са посмели да вземат окончателно решение и са решили да чакат връщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел, който да вземе окончателно решение.

По-късно Менда Стоянова коментира пред журналисти, че решението щяло да бъде взето в пленарната зала.

Очевидно това ще се случи след съгласуване с премиера Борисов.

"Предлагаме държавата да поеме гаранцията, а не както е в момента всеки един от осигурените лица да носи отговорността сам за себе си. Няма аргументи срещу това.

Единственият аргумент, който обсъждаме в момента е трябва ли тази възможност да бъде еднократна, или да се даде възможност за още един избор на човека който е направил първия си избор.

Разбираме, че трябва да помислим за този аргумент. В противен случай няма причина да оттегляме това предложение, залата ще реши", заяви Стоянова пред журналисти след втория кръг преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!