ГЕРБ прокара забраната за цесиите в КТБ. БСП: Създавате опасен прецедент

Депутатите приеха окончателно актуализацията на бюджета на Орешарски

Нели Чолашка 26 ноември 2014 в 13:44 6272 0

ГЕРБ успя да прокара текстовете, с които няма да бъдат признати прихващанията и раздробяванията на влогове и кредити в КТБ с цел осигуряване на гарантирани влогове и намаляване на кредитите.

БСП ги обвини в създаването на опасен прецедент, който ще доведе до много дела.

"Моля да преразгледате това предложение и да не стигаме до парадоксални нормативни уредби. Как ще със задна дата ще преуредите всички тези отношения", призова Чавдар Георгиев от БСП.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че няма прецедент и действие със задна дата. Той напомни, че и досега сделките с влогове и кредити, направени след датата на неплатежоспособност на банката (чака се съдът да определи тази дата), са невалидни.

С промените е предвидено за начална дата да се вземе или неплатежоспособността или поставянето под особен надзор - което е по-рано, уточни Кирилов.

Той призна, че е имало слухове, че за дата на неплатежоспособност ще бъде обявен 30 септември, а банката беше поставена под особен надзор на 20 юни и в този период са извършвани цесии. 

Мартин Димитров от Реформаторския блок пък попита БСП защо вчера по време на бюджетната комисия са подкрепили промените, касаещи цесиите. Румен Гечев обяви, че ще подкрепи щом е в полза на Фонда за гарантиране на влоговете, ще подкрепи.

Миналата седмица Менда Стоянова обясни, че за целия период, в който банката беше затворена и особено напоследък много хора с депозити над гарантирания размер са ги продали на хора с кредити в банката или са раздробили депозитите си, като са продали една част на доверени хора.

Вложители и кредитополучатели се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си от това, коментира Стоянова.

Първоначалната идея беше чрез актуализацията на бюджета да се атакуват само цесиите под формата на раздробявания, а приспаданията - чрез Закона за банковата несъстоятелност, но после е станало ясно, че няма време.

Чрез същия закон за изменение на държавния бюджет за 2014 г. се въвеждат и "поправките КТБ".

Сред мерките е разрешение МС да може да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 милиарда лева, обезпечени с активи на фонда, включително с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.

Чрез закона се "спасяват" и влоговете на бюджетните организации в банки, обявени в несъстоятелност, като те се трансформират във вземане на Министерство на финансите и и им се възстановяват в левове за сметка на средства от централния бюджет в БНБ. Предвижда се възможност за възстановяване на средствата на бюджетните организации в банка под специален надзор или отнет лиценз (каквато е КТБ) съгласно акт, издаден от Министерския съвет. В него ще бъде разписано, че средствата се възстановяват най-късно до 1 февруари 2015 г.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за гарантиране на влоговете в банките и се записва изрично, че хората с привилегировани лихви към датата на поставяне на банката под специален надзор (КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а ТБ "Виктория" - на 22 юни) нямат право на възстановяване на суми до 196 000 лева (100 000 евро). Гарантираните депозити в посочения размер са само тези със стандартните за банката лихвени условия към момента на сключване на договора.

Променя се и сегашния текст, който предвиждаше при недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките да може да се вземе заем от държавния бюджет след решение от Народното събрание. Поправката гласи, че решението е на Министерски съвет, а не на НС.

Разрешава се изплащането на гарантираните средства от Фонда да става чрез повече от една търговска банка.

Актуализацията на Бюджет 2014 предвижда още дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което води до риск страната да бъде вкарана в процедура по свръхдефицит.

Новият дълг до края на годината ще бъде до 4,5 млрд. лева. Допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината се увеличава до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП).

Временната бюджетна комисия в Народното събрание даде предварително мандат на правителството да започне преговори с чуждестранни банки, от които да вземе заем до 3 млрд. лв. Владислав Горанов вече официално може да преговаря за заем.

Останалите 1.5 млрд. лв. ще бъдат изтеглени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

Депутатите приеха окончателно актуализацията на Бюджет 2014 г., която им беше предложена от Горанов.

Следващата седмица се захващат с бюджета за следващата година, който беше гласуван днес от Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови