ГЕРБ, Реформаторите и ПФ сядат на масата на преговорите в 14 ч

Нели Чолашка 30 октомври 2014 в 11:49 2674 13

Валери Симеонов

В 14 ч ще има тристранни преговори за евентуална коалиция между Патриотичния фронт, ГЕРБ и Реформаторския блок в парламента.

Това съобщи в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Подобни тристранни преговори поискаха от Реформаторския блок след лидерската среща във вторник в НС, след която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за правителство на малцинството на ГЕРБ и РБ. Реформаторите обаче поставиха условия в коалицията да се включи и ПФ.

Нашата позиция не е мръднала и на сантиметър, категоричен беше Симеонов.

На въпрос как ще отговори на критиките на председателя на ЕНП Жозеф Дол към две точки от програмата на ПФ - децата на 6 години да се явяват на изпит по български език и родителите им да бъдат санкционирани, ако малките не знаят езика, и в Южна България да бъдат разположени бази с ракети "земя-земя", Симеонов отговори:

"Последната ми грижа е този човек, който има явен дефицит на възпитание. Видяхте къде е сложил ръката си при разговора с Фандъкова (Йорданка Фандъкова - кмет на София), видяхте, че той най-безцеремонно си позволява да се меси във вътрешните работи на чужда държава и да дава съвети на на един евентуално бъдещ министър-председател, а сега председател на група.

Смятате ли, че това щеше да се размине, ако лидерът на партията на Европейските социалисти – Сергей Станишев, отиде във Франция и да дава акъл на Франсоа Оланд. Това, което ще му се случи е в лимузината и на аерогарата".

Симеонов обяви за пореден път, че ПФ няма да преосмисли програмата си, защото тя е утвърдена от всички органи на партията.

Нашата позиция ще се определя от това каква част от нашата програма ще изпълнява следващото правителство и каква – не, уточни съпредседателят на ПФ. Именно това щяло да предопредели подкрепата на ПФ.

Той отново обяви, че Патриотичният фронт няма да влиза в коалиции, а ще подкрепя програма. Причината е, че „коалиция“ е станала мръсна дума.

Ако правителството спре да изпълнява програмата, Патриотичният фронт щял да оттегли подкрепата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!