В парламента обсъждат обидно ли е да те нарекат "мангал" и "сопол"

Ивайло Анев 21 ноември 2014 в 17:02 10213 7

Сблъсък между лидерът на Атака Волен Сидеров и Ивайло Московски от ГЕРБ в 42-то НС

С обиди и груб език депутатите обсъждат правилото председателят на парламента да направи забележка към депутат, който се е обърнал към свой колега или колеги с оскърбителни думи, жестове или със заплаха. 

Атакистът Илиан Тодоров поиска това условие да отпадне, защото няма как председателят да знае всички "24 хиляди обиди в българския език" и съответно няма как да знае дали някой не е обидил друг с нещо.

"Например, да ви попитам, знаете ли какво е на родопски диалект "харле"? Не, нали? Това е сопол и е обидно, но вие не знаете", обясни Тодоров.  

"Ако нарека Валери Симеонов циганин, най-вероятно ще ме накажете, защото госпожа Цачева ще си помисли, че съм го нарекъл така заради цвета на кожата му или заради поведението му", каза атакистът.

След това обясни, че всъщност думата „циганин" означава недосегаем, а така или иначе сега Валери Симеонов обслужва властта.

Тодоров даде и друг пример: „Ако ви кажа, че министърът на транспорта Ивайло Московски ми прилича на мангал, ще ми кажете, че е обида. Това не е обида, а е метален съд".

Думите на атакиста предизвикаха шум в пленарна зала и се наложи парламентарната шефка Цецка Цачева да предупреди народните представители, че подобен тон не е приемлив.

След това думата поиска народната представителка от „Атака" Калина Балабанова, а Цачева я покани на парламентарната трибуна с думите: „Заповядайте, защото точно от снощи не сте били в „Господари на ефира". В отговор от местата на „Атака" напомниха на парламентарната шефка, че и тя често намира място в ефирното време на шоуто. „Вървим в пакет", репликира Цачева.

Балабанова използва дадената ѝ дума, за да призове колегата си Тодоров да обясни какво точно означава думата „мангал", защото и тя самата не знаела. „Ами образовайте се", ѝ препоръча Цецка Цачева.

Тодоров посочи от парламентарната трибуна, че думата означава буквално - метален съд. „Има ли нещо обидно в това?", поиска да разбере атакистът и веднага получи отговора на председателя на НС: „Няма, г-н Тодоров".

Текстът, който се предлага от ГЕРБ, е свързан с ограничаване свободата на словото на народния представител, което е гарантирано в Конституцията, обяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Той обяви, че БСП ще оспори в Конституционния съд този текст и всички приети след поименната проверка, която той поиска преди гласуването на текста.

Цецка Цачева направи проверката, но в накрая се сети, че няма как да има две поименни проверки в един ден, съгласно действащия в момента правилник и даде само почивка.

От стенограмата ще стане ясно, че някои текстове са приети без кворум, твърди Миков.

Депутатите записаха в правилника си, че със забележка ще се наказват депутатите, които са се обърнали към колегите си с оскърбителни думи, жестове или заплахи. Порицание ще се налага от председателя на парламента на депутат, който нарушава реда на заседанието или е създал безредие в залата.

Председателят може да отстрани от едно заседание депутат, който гласува с чужда карта, възразява против наложената му дисциплинарна мярка по груб и непристоен начин или продължително не дава възможност за нормална работа в пленарната зала.

Допълва се още, че депутат може да бъде отстранен за до три заседания за обида срещу членове на Министерския съвет, президента или вицепрезидента или други органи на държавната власт. Освен това депутатът няма да получава заплатата си за дните, в които е наказан да е извън залата. 

Депутатите от опозицията протестираха най-много срещу възможността да бъдат наказани, ако обидят Бойко Борисов. Значи той може да ни обижда, а ние няма как да му отговорим, възмущаваха се и от БСП, и от "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови