Вучков отказа да оттегли оставката си

Твърди, че напуска заради избора на главен секретар на МВР

Ивайло Анев 04 март 2015 в 14:06 6906 6

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков няма да оттегли оставката, която подаде по-рано днес.

Това заяви самият той след срещата си с лидерите на Реформаторския блок и ГЕРБ в парламента, на която те се опитаха да го убедят да остане на поста си.

По-рано днес съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че оставката на Вучков не е окончателна.

Вучков обясни, че причината да се оттегли е, че кабинетът не планира да проведе нова процедура за избор на главен секретар и шеф на ДАНС, въпреки че има нов Закон за МВР.

"Изложих си аргументите в Министерски съвет, след това имах кратка среща с премиера Бойко Борисов, изложих ги и тук пред лидерите на парламентарните групи, които подкрепят правителството. На този етап не съм склонен да оттегля своята оставка", категоричен беше Вучков.

Основен мотив за оставката на Вучков са юридически пречки в приетите в Закона за сектор сигурност разпоредби.

Вътрешният министър обясни, че в петък е внесъл в Министерския съвет предложение за провеждане на процедура за избор на председатели на ДАНС и ДАТО и на главен секретар на МВР на базата на променени няколко закона. Пред министрите днес Вучков е дал и допълнителен аргумент – след като миналата година при същите обстоятелства е проведена нова процедура, същото трябва да бъде сторено и сега.

„Иначе едното от двете е грешно. Има някакъв юридически проблем – или миналата година е било порочно решението, или сега“, обясни вътрешният министър.

Той разказа, че в петък вечерта по куриер е получил становище на правната дирекция на МС. В него се казвало, че след като липсват указания в преходните разпоредби на приетите закони, няма как да се стартира нова процедура и за трите длъжности.

„Аз съм категоричен, че нова процедура трябва да има“, каза Вучков. Той обясни и че никъде досега не е споменавал имена. Преди дни той заяви, че по време на днешното заседание на Министерския съвет ще предложи своя кандидатура за главен секретар на МВР.

„Това са ми аргументите, поради които смятам, че трябва да подам оставка. Изложих същите аргументи пред лидерите на част от ПГ, които подкрепят правителството“, коментира вътрешният министър.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отново обяви, че се надява оставката на вътрешния министър да не стигне до пленарна зала и да не бъде гласувана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови