Вицепрезидентът на КНСБ: Идеята на Москов за здравните вноски е безумна

OFFNews 01 март 2015 в 16:04 2266 4

Иван Кокалов

Идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права е безумна. Задната дата за данъците е 5 години, не може за здравните осигуровки да е 15 г.

Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов пред Нова телевизия по повод предложението на здравния министър Петър Москов ако тези, които не са платили здравните си вноски, не ги платят до 6 месеца, да трябва да плащат 15 години назад, за да си върнат здравните права.

В дискусията се включи и бившият здравен министър Илко Семерджиев, който коментира идеята за въвеждане на три пакета в здравеопазването – спешен, базов и допълнителен.

Според Семерджиев въвеждането на трите пакета ще задълбочи проблемите в сектора.

Това е лошо планиране. Винаги има изход, но трябва и воля за действие. Отдалечаваме се от разума. Ефектите не само ще продължат, но и ще се задълбочат. Това ще създаде листи на чакащите и ще доведе до намален достъп до медицинска помощ и в същото време до оскъпяване на услугите, подчерта той.

Когато имаме универсален достъп до здравни услуги, тогава ще можем да получаваме медицинска помощ в реално време. Ако се появи листа на чакащите, може да се наложи да чакаме 2-3 месеца, което ще ни подтикне да си платим, за да сме по-напред в списъка, категоричен е Семерджиев.

Специалистите обсъдиха и проблемите в спешната помощ.

Ние се превърнахме в буфер. При нас идват всички, които не са осигурени и които искат да спестят пари, заяви председателят на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ Десислава Кателиева.

През 2013 г. всеки трети българин е бил прегледан в спешното. Не може всички тези случаи да са били спешни. Трябва да се въведе ред, защото не смогваме и затова вече не сме истинска спешна помощ, коментира тя. 

По думите на Иван Кокалов една от причините за голямата натовареност на спешната помощ е големият брой неосигурени.

Малцинствените групи товарят спешната помощ, защото не са осигурени и единственият начин да бъдат прегледани е да се обадят в Спешна помощ, каза Кокалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови