Видеото подарък за рождения ден на Искров, очакват се нови

OFFNews 25 април 2015 в 09:37 5694 4

Видеото, на което се вижда как банкерът-беглец Цветан Василев се прегръща и пее „Назад, назад, моме Калино“ заедно с управителя на БНБ Иван Искров, е изтекло в медиите благодарение на един от двамата му адвокати, твърди Ройтерс.

Агенцията казва още, че един от защитниците му потвърдил, че е предал записа на българска телевизия.

"Това видео е заснето през януари 2014 г. , на частно парти в Банско“, казва пред Ройтерс един от адвокатите на Василев, Христо Ботев. „Видеото само показва колко искрен е господин Искров, когато заявява, че не е имал каквито и да е близки отношения с господин Василев извън професионалните".

"Видеото, в което Василев и Искров пеят в дует, няма никаква конкретна цел. Просто напомняме на Иван Искров, че е време да си подаде оставката", признава в предаването "Господари на ефира" другият защитник на банкера Константин Симеонов. Той допълни, че не е изключено да се появят и още такива клипчета и че "може да следва и продължение".

"Това е подарък на патерица за рождения ден на г-н Искров", добавя юристът. Симеонов обясни, че знае кой е снимал клипчето, но било твърде лично. Любителското видео е заснето на Антоновден миналата година, стана ясно още от обясненията на адвоката. Съпругата на банкера се казва Антоанета, възможно е тя да е операторът зад камерата.

"Засега това видео е най-интересното, но не мога да гарантирам, че няма да има и други. Може да следва и продължение", каза още Симеонов.

По отношение на официалната позиция на БНБ адв. Константин Симеонов заяви, че „някои хора се олицетворяват с определени институции”. Освен това, той напомни, че гуверньорът е „временна персона".

Ройтерс обяснява още кой е Цветан Василев. Агенцията разказва и какво се е случило с неговата Корпоративна Търговска Банка (КТБ). Ройтерс припомня събитията от лятото на 2013 година, когато десетки хиляди български граждани изпълниха улиците в знак на протест "срещу корупцията и ниския стандарт на живот, които тормозят хората четвърт век след падането на комунизма“.

Агенцията разказва и за това, как Василев отхвърля всякакви обвинения, че е виновен за краха на КТБ и за това, че е предизвикал банкова криза в страната и обвинява за това политици, прокурори и централната банка на България.

Ройтерс посочва още, че в момента Василев е в Сърбия, в очакване на съдебно решение за искана екстрадиция от българска страна.

Видеото беше излъчено в четвъртък вечерта в предаването "Господари на ефира" по "Нова телевизия". Часове по-късно то набра голяма популярност в социалната мрежа и предизвика редица гневни коментари, дори призиви за оставка на управителя на БНБ Иван Искров,

Междувременно от централната банка направиха официално изявление, че „Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ Иван Искров, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка“.

Вижте видеото

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови