Бъчварова 100% сигурна за вътрешен министър

Ивайло Анев 06 март 2015 в 13:33 3862 3

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Министър-председателят Бойко Борисов и новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Номинацията на премиера Борисов за нов вътрешен министър - вицепремиерът Румяна Бъчварова - изненада депутатите, но се оказа достатъчно консенсусна фигура, за да обедини коалиционните партньори и отсега е 100% сигурно, че мнозинството ще гласува "за" идната сряда.

Тя ще получи подкрепата на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ.

Единствените, които обявиха, че ще гласуват "против" са "БСП лява България" и ДПС.

"Решението за нас е много добро и говори за висока политическа отговорност", заяви в парламента депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. По думите му той винаги считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена жена, защото жените имали качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно - "не са остри в действията си". Според него това ведомство имало нужда от реформи, които да бъдат проведени спокойно, а не в някаква динамика.

От Патриотичния фронт, също е част от управляващото мнозинство, вчера не бяха сигурни дали ще подкрепят Бъчварова, но днес съпредседателят на формацията Валери Симеонов обяви, че застават зад вицепремиера. Симеонов подчерта, че ПФ не са "особено обидени", че не се били уведомени предварително за смяната на подалия оставка Веселин Вучков с Румяна Бъчварова - подобно отношение било практика през последните 3 месеца.

„Редно е все пак като някакви партньори да ни уведомяват, но са решили, че не трябва да ни уведомяват - не сме особено обидени. За нас е по-важното да се изпълнява програмата, под която сме се разписали – това е най-важното”, заяви Валери Симеонов.

Мандатоносителите от ГЕРБ категорично заявиха, че ще подкрепят номинацията на премиера за нов министър на вътрешните работи. "Право на премиера е да определи своя екип", коментира депутатът Красимир Велчев. По думите му кандидатурата на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи не е изненадваща. „Аз мисля, че хората около министър-председателя Бойко Борисов са достойни и той ще се справи“, заяви Велчев.

Кирил Цочев заяви, че АБВ ще гласува за Бъчварова. Според него Бъчварова е добра фигура, добра кандидатура и Борисов е бил убедителен при представянето й.

За Росен Петров от БДЦ, кандидатурата на Румяна Бъчварова е удачна. "Мисля, че е изненадващ ход, но е много удачен, тъй като по този начин доказа, че не е обвързана с ДПС", коментира той.

От опозицията не пропуснаха да нападнат управляващите и заявиха, че идването на премиера в парламента и номинацията на Бъчварова признание за нестабилност в управлението.

"Интересно хрумване на министър-председателя. Това е втората жена - министър на вътрешните работи, поне по мои спомени. Ще бъде интересно как госпожа Бъчварова ще се справя с ангажиментите в този тежък и много сложен ресор. Интересно е как ще се разменят ролите - госпожа Бъчварова и госпожа Кунева, тъй като по длъжностни характеристики, поне до този момент, госпожа Кунева отговаряше за координацията в сектор "Сигурност", коментира "червеният депутат Атанас Мерджанов.

Явор Нотев от "Атака" определи номинацията на Бъчварова като политическо назначение, но не стана ясно как точно ще гласуват депутатите на Волен Сидеров.

ДПС също ще гласува против персоналните промени в кабинета. "ДПС ще се държи точно като опозиция и няма как да подкрепи, каквито и да са структурни промени", подчерта лидерът на движението Лютви Местан, според когото оставката на Вучков е проблем на правителството.

В отговор на критиките, че ДПС управлява задкулисно, включително като държи ключови позиции в силовите структури Местан заяви:

"Право на министър-председателя е да приема оставка и да номинира други. Днешното решение на Бойко Борисов да номинира Румяна Бъчварова и наред с това да поиска оставки на главен секретар и председател на ДАНС, снемат всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов-ДПС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!