Български евродепутати искат бежанците да се разпределят на квотен принцип в ЕС

OFFNews 26 март 2015 в 20:45 4086 4

Български евродепутати ще настояват бежанците да се разпределят на квотен принцип между всичките 28 държави в Европейския съюз (ЕС).

Това каза евродепутатът Илияна Йотова, която инспектира Центъра за видеонаблюдение на българо-турската граница в Елхово.

Очаква се до няколко дни Европейската комисия да предложи новата си политика в областта на миграцията и убежищата. Ще искаме интересите на България, като външна граница на ЕС, да бъдат защитени, обясни Йотова.

Тя подчерта, че основните искания на страната ни са четири.

"Първо промяна в текстовете на Дъблинското споразумение за връщането на бежанците. На второ място, за разпределението на квотен принцип. На трето място, за изграждането на съвместните гранични патрули и за възможността за допълнително финансиране на страни от външната граница на Европа, каквато е България не само от Фонда за миграция и убежища", каза Йотова, цитирана от БНР.

Евродепутатът коментира и защитното съоръжение на българо-турската граница. Тя обясни, че идеята за нейното изграждане не е да възпрепятстваме жертвите на конфликтите и на войните да търсят убежище у нас, а да се помъчим да канализираме тези потоци и те да минават на контролно-пропусквателните пунктове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови