България поема ротационното председателство на ПСЮИЕ

OFFNews 26 май 2015 в 09:13 3386 1

България поема ротационното председателство на ПСЮИЕ

България ще официално ще поеме днес ротационното председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) - политически формат за диалог и сътрудничество в региона. 

Днес в албанската столица Тирана ще се проведе среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните от ПСЮИЕ, на който участие ще вземе и президентът Росен Плевнелиев. България ще приеме от Албания ротационното председателство за периода от 1 юли 2015 година до 30 юни 2016 година.

Президентът Плевнелиев ще представи пред участниците в Процеса приоритетите на българското председателство, което съвпада с 20-годишнината от създаването на политическия формат за регионален диалог, на който България е един от учредителите през 1996 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В рамките на срещата на високо равнище ще бъдат обсъдени въпроси на регионалното сътрудничество, европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, актуалните предизвикателства пред региона и сътрудничеството за укрепване на сигурността.

В делегацията на президента е министърът на външните работи Даниел Митов. Президентът Плевнелиев ще участва в пресконференцията във формат „Тройка“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови