Борисов се извинил на Реформаторите за поведението на Горанов

Радан Кънев предупреди ГЕРБ, че поставя под въпрос мнозинството в 43-тото Народно събрание

Нели Чолашка 18 декември 2014 в 12:55 7910 6

Радан Кънев

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се е извинил на Реформаторския блок за поведението на финансовия министър Владислав Горанов, който обяви вчера, че не му трябва подкрепата на РБ, за да прокара реформа в пенсионната система.

Това обяви шефът на парламентарната група на Реформаторите Радан Кънев в реч от трибуната на парламента, с която обясни защо Блокът е срещу внесените набързо промени в пенсионния модел между първо и второ четене на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Кънев благодари на Борисов за извинението.

Той повтори тезата на по-голяма част от работодателските организации, с които вчера РБ имаше среща, че текстът е вкаран в нарушение на всички норми и процедури за промяна на осигурителното законодателство - не е съгласуван с Надзорния съвет на НОИ и социалните партньори, не е обсъждан и приет от Министерския съвет, не е придружен дори с формална оценка на въздействието и дори не е обсъждан и гласуван от парламентарната социална комисии.

Кънев предупреди ГЕРБ, че чрез този силов подход - без аргументи и без ясни цели, поставя под въпрос мнозинството в 43-тото Народно събрание.

"Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех. То ще бъде по-добро от това на БСП, ДПС и "Атака", с чиито гласове смятате да прокарате промените, но различно и реформаторско няма да бъде. И животът на българите няма да бъде по-добър", каза в края на речта си Кънев.

Отговори му Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия и най-големият поддръжник на идеята за прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към НОИ.

"През цялото време Радан Кънев говори за промяна в пенсионния модел, който ние на коляно между двете четения правим. Няма промяна в пенсионния модел.

Той включва фонд пенсии, като солидарен, от който получават пенсии всички български граждани, които са родени преди 1959 г., плюс трети стълб на доброволно пенсионно осигуряване.

Тези граждани родени след 1959 г., законът ги е задължил 5% да отиват в универсален частен пенсионен фонд“, заяви Стоянова. Даваме възможност на хората след 1959 година да избират модела, по който ще се пенсионират хората родени преди 1959 година.

Те да преценят и решат за себе си дали ще се възползват и от първия, и от втория стълб на пенсионната система или ще се откажат от втория стълб и ще останат в първия.

Това е дясна политика, не лява. Част от нас които сме смятат за десни или леви, но които са против това право казват, че политиците като по-умни са решили къде да отиват парите на хората – 5% в частен пенсионен фонд. Кой поема рискът от това? Той се поема от всеки един човек. Той трябва да бъде информиран да го направи“, каза Менда Стоянова.

Тя обяви още, че очаква от пенсионните фондове да се размърдат и да чуем нещо за тях, за да задържат осигуряващите се при тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!