Борисов свика извънредно заседание на МС след питане на Корнелия Нинова

На Сидеров обясни, че няма намерение да прекрати договора за военно сътрудничество със САЩ

Нели Чолашка 28 ноември 2014 в 12:06 2124 8

Бойко Борисов на парламентарен контрол.

Понеделник свиквам извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще дам срокове за мерки срещу нови наводнения.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на Корнелия Нинова от БСП. Нейният въпрос беше за политиката на правителството за превенция и предотвратяване на наводненията.

"Нямаме и ден за забавяне", обяви Борисов след следните данни, които изчете социалистката:

"212 държавни язовира имаме, 2183 общински, 26 броя частни частни язовири. 268 язовира са с неизяснена собственост, 268 бомби цъкат на територията на страната.

По-шокиращо е, че задължението на собствениците на язовири е да предприемат действия за обследване на техническото им състояние и привеждането им в изправно техническо и експлоатационно състояние. 

Това означава, че на 268 неизвестни собственици възлагаме да се грижат за своите обекти, а как ще ги контролираме, като не ги знаем кои са.

От проверени 655 язовири 77 са в пред аварийно състояние и те трябва да бъдат премахнати до края на 2014 г. 

77 бомби цъкат на територията на страната, иде зима, а след това топене на снеговете и пролетните наводнения. Не дай Боже! Ние трябва да направим необходимото това да го избегнем.

Има само 6 случая на потърсена административна отговорност - 6 акта за премахване на язовири и 6-те неизпълнени, и никой не е наказан. Няма повдигнато обвинение, да не говорим за присъда.

Дано да съм Ви убедила, че въпросът е важен, че касае цялата страна, че няма политически цвят и всички вкупом сме длъжни да го решим".

Преди това Бойко Борисов уведоми Волен Сидеров, че няма намерение да започне процедура по прекратяване на междуправителственото споразумение между САЩ и България областта на отбраната, подписано през 2006 г., което е със срок на действие 10 години. 

Борисов коригира лидера на "Атака", че не става въпрос за договор със САЩ за разполагане на американски бази.

Сидеров пък предупреди, че е започнал събиране на подписи за прекратяване на това споразумение, което било известно в обществото като американските бази в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews