Борисов от Брюксел: България продължава проекта "Южен поток"

Ивайло Анев 19 декември 2014 в 08:42 18491 44

България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток“ и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта, съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Борисов попитал и получил отговор какво да прави България след изявлението на руския президент Владимир Путин от 1 декември, че проектът спира. България не трябва да носи вината и да плаща глоби за спирането на проекта, затова да продължи поготвителните дейности, бил отговорът. Премиерът подчерта, че е получил пълната подкрепа на Европейския съюз.

Ако междуправителственото споразумение не бъде изпълнявано, на страната ни може да бъдат наложени санкции, подобни на тези за АЕЦ "Белене".

"Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС", добави Борисов.

"Страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му", поясни Борисов и добави, че тогава вече ще чуем дали "Газпром" наистина прекратява проекта.

"Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина", поясни той.

Той обясни, че нищо от това няма да става "зад гърба" на Европейския съюз. Борисов упрекна предишните управляващи, че не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни и за "некадърност", защото цяла година не са правили нищо за "Южен поток".

Европейското законодателство не позволява трасето да минава нито през Гърция, нито през Сърбия или Македония, заяви Борисов.

Той остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция.

"Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция", категоричен бе премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!