Борисов: Не ме поканиха на срещата с Маковей, иначе щях да отида

OFFNews 27 май 2015 в 18:47 7040 14

Снимка БГНЕС

За съжаление, не бях поканен на организираната среща с госпожа Маковей. Ако бях поканен, щях да отида. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, става ясно от стенограмата. 

Бившият румънски министър на правосъдието и настоящ евродепутат Моника Маковей участва в дискусия за съдебната реформа, която се проведе в понеделник. 

Ден по-рано Маковей отправи критики към премиера Борисов и обяви, че той няма намерение да води истинска борба с корупцията.

"Думите на вашия премиер, че в Румъния няма реална борба с корупцията, а арестите на висши политици са просто политически гонения, са лош знак. Те означават единствено едно, че Бойко Борисов няма намерение да води истинска борба с корупцията. Политиците трябва да бъдат разследвани“, подчерта тя.

Сутринта Христо Иванов ми каза, че ще ходи, и Ненчев, а госпожа Кунева се обади, държа това да го знаете, че има в 11 часа среща с хърватската външна министърка и това я възпрепятства. От едно мероприятие, ние стотици сигурно правим през годините подобни и абсолютно толерирам, защото няма нищо по-добро от тези кръгли маси, от тези дискусии по тези теми, се опитаха да ни създадат някакъв едва ли не конфликт, посочи Борисов.

Повтарям, ако бях поканен – щях да отида. Защото всъщност това, което тя основно каза е, че трябва политическа воля. Искам да напомня, че в предишния ни мандат България искаше да се отдели от Румъния, защото те бяха много по-назад от нас. Това са факти, които не могат да се преиначават. Но в момента и двете държави сме съзрели, осъзнали, че най-добре е да вървим и в Шенген в пакет и да си помагаме вместо да търсим подобни едностранни решения, коментира той.

2,125 млрд. лева повече са влезли в бюджета в сравнение с миналата година, подчерта премиерът.

Ако беше продължило другото правителството, а не бяхме проявили тази воля, компромиси, каквото искате го наричайте, но вие – реформаторите, патриотите и АБВ, да има правителство, ако беше продължило старото, тези пари щяха да са някъде – не знам къде, не искам никого да обидя. Факт е, че сега са в бюджета на държавата. Сиреч, обръщам се към всичките, които са излъчили министри в този кабинет: Само това да сме направили, си заслужава нервите, заслужава си упреците, заслужава си каквото и да било. Това са пари, които са влезли в държавата, а не в сивия сектор. Това именно и госпожа Маковей каза: политическа воля! Хиляди нови закони, хиляди нови конституции, ако щете, да променим, няма ли я политическата воля, нищо няма да се случи. Затова ние даваме, според мен, по най-чистия прозрачен и проверуем начин отговор на въпроса за борба с корупцията.

Във всяка една група, която задържаме, в две от тях – данъчни, в две от тях – граничари, и трябва да ви кажа, че това е страшно дисциплиниращо за състава. В момента 15 митничари сме изпратили, всеки момент ще са в Свиленград. Затова моля, когато говорите и с лидерите си на партиите, това изрично да го отбележите, отпор на сивата икономика. Тези два милиарда и кусур, които не са влезли някъде, е отпор пряко насочен срещу нас. На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било. Вчера има нова реализация за, образно казано, четири тира с цигари, тези с гилзите, където е накълцаният тютюн, с над 1100-1200 кашона с такива гилзи, което се равнява на три и половина тира с цигари все едно нелегално са влезли. И трябва да ви кажа и от съвещанието сутринта, това, което докладват двете приходни агенции, службите, прокурорите, в следващите седмици приходите ще се увеличат и това го гарантирам. Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой.

Сиреч, това е най-добрият начин за борба с корупцията. Приходи в държавата, стопяване на сивия сектор и още веднъж на всички благодаря, знам колко е трудно, и на нас включително, но само това да сме направили, стига, допълва Борисов.

По думите на премиера Меглена Кунева трябва да разясни всички промени в закона за антикорупцията, а всички много добре да се запознаят с предложенията.

„Много те моля, госпожо Кунева, направи всичко възможно да се разясни, да се обясни, мисля че е един добър модел. Помислете за имена, защото в края на краищата това е много важно, хора с репутация, които да се заемат с тази работа, безкомпромисни, и нещата ще си дойдат от само себе си.

Понеже Христо Иванов участва там, аз специално го моля да предаде моите почитания към всички, които по един или друг начин работят за справяне в борбата с корупцията, дали по-успешно, дали – не, важното е че в това отношение имаме пълно единомислие, че трябва да сме абсолютно безкомпромисни. И тъй като съм си дал обет да говоря по-малко, когато цифрите… Това всичкото, което говорим, след три дни ще го има на сайта на Министерството на финансите, нека анализаторите, коментаторите да го коментират. Има една стара приказка „Когато фактите говорят, и боговете мълчат“. Ще минем милиард и пет-шестстотин милиона поне, говоря за новите. А иначе спрямо миналата година ще стана доста повече.

Разбира се, не се гласете много да ги похарчим, защото ще трябват – една голяма дупка зее в дефицита, но и по оградата. Моля те, госпожо Бъчварова, само това да промениш – ограждението, което извършваме, защото това на Орешарски падна, трябва да го ремонтираме. Но това ме удивява – ние дори не ги атакуваме, защото като строител знам, че при тези наводнения, свлачища и т. н. може да подадат колци, може да се наклони, навсякъде във всичко става. Тези същите, които вместо да се крият и да не повдигат темата, излизат и казват „Паднала оградата“. Да, ние ще я ремонтираме и не им търся и затова кусур, защото това се случва – човек си направи вкъщи ремонт и самите вие знаете – като дойде жената и го погледне и намери три кусура поне – фугите на плочките, това нацапал майсторът, какво ли ненаправил. Така че, госпожа Бъчварова, това те моля: като те питат, само им напомни и им кажи „Ще го направим“. И ще го направим", казва още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!