Борисов: Кристалина Георгиева няма да е външен министър на ЕС, постовете са разпределени

OFFNews 30 август 2014 в 11:41 7296 9

"Според мен постовете за председател на Европейския съвет и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност вече са разпределени след консултации. Най-вероятно това ще бъдат полският премиер Доналд Туск и италианският външен министър Федерика Могерини."

Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Седмицата” на Дарик радио от Брюксел, където участва на Срещата на върха на лидерите на Европейската народна партия.

Борисов подчерта, че консултациите все още текат, а самата среща започва в 15.00 часа българско време, и решенията не са официални.

„Ние ще продължим да настояваме г-жа Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Под добър ресор аз лично разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет – това са темите, по които би могло да се счита, че това е добър успех“, категоричен бе Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ България е пропуснала златния шанс да издигне успешно своята кандидатура за поста външен министър на Евросъюза.

„Тогава, когато и геостратегически са решавани нещата и са давани кандидатури, явно в България са правели сметки дали и как Станишев да стане евродепутат, дали еврокомисар, или Вигенин съответно. Мисля, че българските социалисти за пореден път тяснопартийно искаха да уредят себе си. Според мен този вариант вече не стои. Нали разбирате, когато в една държава политическите сили са в такъв разнобой, в Европа включително, няма как да се постигне такъв успех“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако има санкции срещу Русия, трябва да има и компенсации за пострадалите.

"Ние държим да има еднакъв аршин и ако има санкции, те да бъдат действително толкова строги, ясни и разпределени, че да изиграят своята роля", каза Борисов.

„Туризмът ни е с 10-15% назад. Ембаргото с плодовете и зеленчуците – виждате, пазарът се заля с полски стоки. Турция и Сърбия се възползваха от ембаргото и повдигнаха с милиарди евро стокооборотите си с Русия. Аз не съм чул „Северен поток“ да бъде спрян, не съм чул френските компании „Газ дьо Франс“, „Електрисити дьо Франс“, „Арева“ и всички останали да са спрели да работят с Русия“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!