Близнашки: Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт

Ивайло Анев 03 юли 2015 в 16:32 5269 18

Бившият служебен премиер Георги Близнашки и министърът на правосъдието Христо Иванов

Бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС Георги Близнашки отново отправи критики към правосъдния министър Христо Иванов относно съдебната реформа.

В парламентарната комисия за промени в Конституцията той сподели, че реформата на министъра ще бъде разгром за съдебната власт и много трудно ще се преодолеят щетите от нея.

По думите му 43-ото Народно събрание може да приеме законопроекта за промени в Конституцията, внесен от председателят на парламента Цецка Цачева и група народни представители.

Според Близнашки идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две камари е стъпка в правилната посока. "Абсурдна е обаче идеята министър Иванов да участва в двете камари", разкритикува преподавателят по конституционно право.

"Има доста свежи идеи - например да се подслушват адвокатите. Изненадан съм, че Иванов не го е предложил вече", иронично сподели Близнашки и обяви, че е "против" явното гласуване на членовете на ВСС. Според него анонимността е гаранция за независимо и свободно поведение.

По думите на бившия служебен премиер е безспорно, че съдебната реформа е необходима на гражданите.

Владислав Славов от съюза на юристите също обяви подкрепата си за разделянето на ВСС. По думите му това ще се отрази положително на съдебната власт.

Професорът по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Евгени Танчев обясни, че промените в Конституцията могат да се приемат от този парламент и изключи твърденията, че трябва да се свика Велико Народно събрание. "Това обаче не важи за въвеждането на задължително гласуване", обясни той.

Един от въпросите за референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев, касае именно въвеждане на задължително гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!