Бивш командващ на НАТО: Не напускайте Алианса! Не се връщайте 25 години назад!

OFFNews 24 май 2015 в 18:33 7969 10

"Не напускайте Алианса! Вижте къде са вашите граждани днес, техният стандарт на живот, тяхната свобода, която не са имали преди 25 години. Според мен, който и да се замисли обективно, не би искал да се върне 25 години назад и да живее в комунистически режим."

Това е препоръката на генерал Джоузеф Ралстън, който е върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа в момента, когато България се подготвя за присъединяването си към Алианса. Под неговото командване НАТО осъществява операции в Босна, Косово и Македония.

"Постъпихме правилно и много мъдро, когато вашето държавно ръководство реши да се присъедините към НАТО и Европейския съюз и вие отбелязвате голям прогрес в двете организации. Останете в НАТО, останете в Европейския съюз, те ви осигуряват стабилност и сигурност", коментира още бившият главнокомандващ на Алианса в интервю за bTV и добавя, че чуждите инвестиции в една държава се крепят на сигурността.

За българската армия и нейното бъдеще бившият върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа препоръчва да  се освободи ресурс за модернизация.

"Трябва адекватно да финансирате своята отбрана, защото всяка страна - членка има задължението да допринася за колективната сигурност", посочва той.

Днес бившият командващ силите на НАТО е загрижен за съдбата на Македония и припомня, че преди 14 години страната е била близко до гражданска война.

"Ситуацията и развитието за Македония е риск за другите държави в региона. България е в много нестабилна съседска среда", предупреждава той.

"Лорд Робъртсън и аз прекарахме доста време в Скопие с ръководството на страната, за да сме сигурни, че това няма да се случи и война няма да има. Тя беше избегната с усилията на Алианса", посочва Ралсън.

"Ние успяхме и 14 години имахме спокойствие, като се изключи случващото се през последните седмици. Ние вярваме, че НАТО трябва да играе силна роля или ще се люшнем към гражданска война, което никой от нас не иска", коментира ситуацията бившият командващ силите на НАТО  и припомня, че Алиансът е положил усилия - "1995 година в Босна, 1999 г. в Косово, 2001 г. в Македония, които впоследствие се увенчаха с успех", казва той.

За Студената война Ралстън смята, че, въпреки тенденциите, в настоящия момент усилията на всички трябва да са упорити и да не се допусне нов период.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!