Бареков подаде оставка като председател на коалицията „България без цензура“

Ивайло Анев 22 декември 2014 в 15:40 4446 6

Николай Бареков

Николай Бареков подаде оставка като председател на коалицията от партии "България без цензура" (ББЦ), която се яви на парламентарните избори и излъчи парламентарната група "Български демократичен център" (БДЦ).

Решението си бившият журналист обяви днес в писмо "до моите приятели от КП „България без цензура“ - съпредседателите Кънчо Филипов, Румен Йончев и Драгомир Стефанов".

"Колеги и приятели, приемете този жест като символ, тъй като ББЦ де юре и де факто прекрати съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори", се посочва в писмото.

"С моето оттегляне от съпредседателския пост партия ББЦ вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция в настоящия момент", пише той.

Бареков заявява, че поведението на ББЦ е опозиционно на управляващата четворна коалиция плюс ДПС и всяка друга партия, която е отговорна за запазването на статуквото.

"Следователно, това трябва да бъде линията на поведение и на нашите народни представители", допълва Николай Бареков.

Той изразява надеждата си, че ще се роди нов коалиционен формат като опозиционен блок, "който да се яви на следващите извънредни парламентарни избори и на бъдещите избори за местна власт".

Преди дни Бареков заяви, че оттегля безусловната си подкрепа си към "т.нар. парламентарна група Български демократичен център".

"Не може хора, които са влезли в парламента с моето име, да гласуват ГДБОП да се върне в ръцете на Цветан Цветанов и да подкрепят изземването на парите за пенсии на хората", категоричен беше бившият ТВ водещ.

Реакцията на БДЦ не закъсня и оттам му отговориха, че се отричат от него.

Бареков не говори от името на парламентарната група "Български демократичен център", се казва в разпратена до медиите декларация, приета на общо заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група на БДЦ.

На заседанието беше избран нов говорител на групата - Любен Дилов - син.

"От господин Бареков очакваме да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент, съобразно резултатите от изборите, за успеха на които всички заедно положихме големи усилия", пише в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови