БСП: Връща се моделът "Цветанов" в МВР

Ивайло Анев 18 декември 2014 в 12:00 2162 7

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов

Ние демонтирахме модела „Цветанов”, вие искате да го възстановите. Така депутатът от БСП Атанас Мерджанов коментира промените в Закона за МВР. 

С тях дирекцията за борба с организираната престъпност се изважда от ДАНС и се връща в МВР. Вносителите на промените от ГЕРБ върщат и възможността главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да се назначават с указ от президента. Промените въвеждат и нови изисквания за заемане на поста главен секретар, на които настоящият не отговаря. Според опозицията от БСП промените се правят, за да бъде сменен Светлозар Лазаров. 

След промените отпадат текстовете, които позволяват назначаването на извънщатни сътрудници. Досега беше отворена възможността за временна заетост на лица извън системата на МВР, които да се грижат за сигурността в отдалечените населени места.

Атанас Мерджанов обвини коалиционните партньори на ГЕРБ, че не са коректив, а съучастници в промените, които възстановяват МВР такова, каквото е било по времето на Цветанов.

"Според парламентарните правила на първо четене на законопроект се представят идеите на вносителя и философиите на закона. Днес обаче не виждаме философия, такава няма, а виждаме нормотворчество напук", атакува Мерджанов бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който представи законопроекта.

Мерджанов припомни, че при предишният начин на работата на МВР е имало свръхцентрализирана структура, "вездесъща ГДБОП" и поголовно подслушване. „Не сме съгласни президентът да бъде включен в избора на главен секретар. Кой заблуждавате, г-н Цветанов, за президента балансьор?”, запита Мерджанов.

„Искате да смените главния секретар, да сложите ваш човек. Това сте го правили. Това е вредно за сигурността на гражданите”, обяви той.

Мерджанов подчерта, че от БСП не са съгласни за връщането на ГДБОП в МВР. „Аргументите ми не са политически. Истината е, че резултатите в борбата с организираната престъпност са по-добри. Това е видно от становището на ДАНС, което се втурнахте да оборвате, без да прочетете. Лудост е след мащабно преместване, да се връщаме назад само след няколко месеца”, посочи Мерджанов.

По отношение на конкурсното начало и израстване в кариерата, Мерджанов настоя да бъде чуто мнението на синдикатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови