NYTimes: Няколко олигарси управляват българските медии

OFFNews 27 ноември 2014 в 16:58 13172 10

Снимка Сергей Антонов

Делян Пеевски.

Няколко олигарси контролират медийните компании в България, редовно класирана на последно място в ЕС в Индекса на медийна свобода. Сред тях е и Делян Пеевски, чиято Нова българска медийна група е тясно свързана с правителства, контролирани от няколко партии. Медийната група уж е управлявана от майка му, макар че опонентите на депутата от ДПС твърдят, че той държи реалната власт. Това пише New York Times в материал, озаглавен "Олигарси от Източна Европа изкупуват медии".

Американското издание отбелязва, че из цяла Източна Европа местните олигарси и инвестиционни групи, някои от тях непосредствено свързани с политическото ръководство на своите страни, купуват вестници и медийни компании. А това предизвика сериозно притеснение сред журналистите за свободата на печата.

Става дума само за един от процесите в Източна Европа, които повдигат въпроси за напредъка към западните стандарти за демокрация и свобода на словото, четвърт век след падането на Берлинската стена. Подобно на ситуацията в Русия, и в цяла Източна Европа има нарастващо безпокойство за потенциално опасна концентрация на властта в ръцете на хора, които са успели да придобият богатство, политическо влияние и все повече разширяват контрола в медиите, пише NYT.

В Словакия, например, германска медийна компания продаде значителен дял от последния сериозен и независим национален вестник на влиятелна инвестиционна група, която преди време беше цел на журналистически разследвания на същото издание. Главният редактор, който заемаше поста през последните 8 години, подаде оставка. Четирима от заместниците му го последваха. Както и 50 от общо 80 души в редакцията.

В Чехия пък селскостопанският магнат Анджей Бабис не само притежава най-голямата издателска къща в страната, а и няколко ключови медии. В момента Бабис е министър на финансите в правителството.

В Унгария, освен държавната собственост на голяма част от новинарските медии, изключително приближени фигури до премиера Виктор Орбан контролират значителна част от медийния пазар, отбелязва New York Times.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!