Готвачът на Меркел жури в MasterChef по Би Ти Ви (снимки)

Ива Оприкова 25 февруари 2015 в 17:20 33657 3

Снимка Сергей Антонов

Трима шеф готвачи, най-добрите в България ще решават съдбата на участниците във формата: Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев.

Kaндидати за престижната титла MasterChef ще превземат ефира на bTV на връх Националния празник 3 март. В кулинарни схватки те ще покажат на зрителите своя състезателен дух, страст и креативност в кулинарната академия.

Любители готвачи  от цяла България ще застанат "зад печките" в първото издание на най-мащабното телевизионно шоу по света и ще имат реалния шанс да променят живота си, посочват идеята си продуцентите.

Кулинарното шоу Master Chef е едно от най-завладяващите състезания превърнало се в телевизионен хит в 34 държави, а зрителската маса на формата достига до 200 млн. зрители. Престижната титла е превърнала повече от 100 участници в него от любители - в  истински звезди и професионалисти в бизнеса.

Ентусиасти от всякаква възраст и произход, за които готвенето е страст или искат бъдеща кариера в хранителната индустрия ще се сблъскат през следващите три месеца с изискванията на взискателното жури от известни професионалисти в кулинарията - тримата най-добри готвачи в България.  Заедно с журито участниците ще преминат през поредица от предизвикателства и ще покажат готварското си въображение и нюх. На финала ще остане най-добрият.

Той ще грабне титлата MasterChef точно след три месеца и ще получи чек за 100 хил. лв., статуетка и собствена книга.

Над хиляда души участваха в първоначалния кастинг, който се проведе в най-големите градове на България - София, Варна и Пловдив в края на миналата година.

След стотици дегустации до първия тур са допуснати 80 кандидати. Само след седмица  журито ще отсее 64-ма и участниците в предаването ще останат 16.

Всеки един от съперниците ще премине през разнообразни кулинарни предизвикателства, докато усъвършенства готварските си способности в компанията на едни от най-добрите шеф готвачи в страната. Идеята на продуцентите е докато готви всеки от тях да сподели със зрителите пред малкия екран и своя живот, емоции, мечти, мотивация и сила да доставя удоволствия на всички сетива чрез поднесеното в чиния. 

Култовото шоу, което отдавна е високо оценено по света има за цел да покаже у нас, че да се наредиш сред най-влиятелните готвачи са необходими: дисциплина, изобретателност, прецизност, фантазия, добро планиране и отлични умения при презентация, посочиха организаторите.

Трима шеф готвачи, най-добрите в България ще решават съдбата на участниците във формата:  Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев. И тримата са известни в гилдията с енциклопедичните си знанияв гурме културата, талант на кулинарната сцена и перфекционизъм. 

Андре Токев е основателят на Българската асоциация на професионалните готвачи, член на официалното жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа и носител на единствената за източна Европа диплома –  Masterchef Degree.

Признат е в гилдията като един от тримата най-добри готвачи в България. Счита, че всяка храна е добра, ако се приготвя от най-качествените продукти. В шоуто ще изисква от всеки любител кулинар, независимо дали иска да стане професионалист или да твори "пред домашната печка"  да има желание да учи.

Андре Токев не допуска в кухнята лошото качество във всичко: вида, аромата и вкуса и ще бъде безкомпромисен съдник. Претендентите за титлата трябва да са преди всичко много борбени и да имат основи в кулинарните познания, да имат желание за развитие и най-важното – да носят образа на готвача в себе си, посочва изискванията си шеф готвача.

Роден е в Германия в семейство на българин и германка. Интересна подробност е, че говори перфектно български, но докато твори специалитети си брои на немски мерителните един. Работил е като главен готвач в множество хотелски вериги по света, от които два са носители на престижните звезди на Michelin. Готвил е за множество известни личности по света - политици, актьори, спортисти, музиканти. На неговите специалитети са се наслаждавали множество известни личности, сред които Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и много други.

Петър Михалчев е най-атрактивният член на журито. В кулинарната гилдия го наричат "самураят" и "лошото момче в кухнята", защото татуировките са негова запазена марка, а в джоба си носи два стряскащи с големината и остриетата си японски ножа. Целият е в татуировки, а на ушите си има огромни халки. Изповядва японска философия и е най-големият майстор на японска кухня у нас. Изискванията му в кухнята са прости - дисциплина, хигиена и ред. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени! Не допуска в кухнята алкохол, цигари и забежки с колежки. Концентрацията пада и може да се стигне до грешки. Основните неща, за които Петър ще следи в МasterСhef са хигиената, как се справят жените със собствения си женски хаос в кухнята и най-важното – издаване на ястието и вкусовите му качества. Петър Михалчев е на 41 години от София. От 1993 година работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня, докато през 1996 година оглавява кухнята на френски ресторант. През 2008 година прави следващата крачка в кариерата си като се обучава за суши майстор в Токио, има дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, а през 2011 година открива един от най-добрите японски ресторант в България "Miyabi".

Третият член на журито е Виктор Ангелов. В гилдията го определят като педант. Той е първият българин, chef на петзвезден хотел и трикратен притежател на титлата "Ресторант на годината" . Изключително авторитарен и педантичен към колегите в собствения си ресторант, Виктор Ангелов обещава на зрителите на bTV взискателност към високото ниво и на сцената на MasterChef. Движен от философията "Качество към всичко!", разбирането му за добра храна се състои в качествена суровина плюс добра рецепта, задължително съобразена със сезона. Chef Ангелов избира с кого да работи не по уменията, а по желанието. Може да направи от един таксиметров шофьор приличен изпълнител в кухнята за една година. Така ще търси и първия MasterChef на България. Качествата, които Виктор смята, че трябва да притежава един любител готвач, устремен към професионалната кухня, са дисциплина, последователност и да знае какво прави. Чак след 20 години практика в професионална кухня може да си позволи да импровизира с продукти, рецепти и т.н. Който не разбира тази методика на развитие, не успява и обикновено сам си тръгва. Виктор Ангелов е на 42 години и е от София. Започва да готви в българската армия, а през 1995 година вече е управител на правителствен ресторант, а през 1999 година приготвя специалитети в  Sheraton Frankfurt, Германия. През 2001 година започва в Sheraton София като chef сосове, а след това и като главен готвач. През 2006 година основава ресторант "Chef´s" в столицата – трикратен носител на наградата "Ресторант на годината", който ръководи и до този момент.

Супер модерни кухни, всички необходими уреди, сервизи и посуда очакват кандидатите за кулинарна слава за начало на тежката битка на култовото шоу. Складовете и хладилниците в кулинарната академия са заредени с всякакви продукти, меса и екзотични подправки, които ще използват те при своите специалитети. Авторитетното жури очаква  кулинарното им изкуство, поднесено в чиния за първата оценка.

Първата задача, с която трябва трябва да се справят кандидатите е да изпълнят кулинарно предизвикателство само за 45 минути. В дървена затворена кутия под капак те ще намерят 10 продукта, които първоначално журито ще определи, от които да приготвят свой специалитет. В затворената кутия ще намерят и предизвикателство, което организаторите определят като "дявол" - определен продукт, който не се вмества в рецептата. В следващите кръгове правилата ще се определят пък от временния шампион. Той ще избира продуктите и специалитета, който всеки трябва да подготви под зоркото око на журито. Участниците в кулинарното шоу ще преминат и през  други тежки и инфарктни изпитания като стрес кулинарен тест, битка за имунитет, тест за креативност, отборни битки, елиминации и пр, издадоха тайни от кухнята организаторите.

Във вторник започват кулинарните хватки и новото начало за претендентите на титлата. Борбеност, основни кулинарни познания, както и желание за усъвършенстване трябва да покажат кандидатите за славата, а най-важното е да покажат, да носят образа на готвача в себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!