Затворници без храна и вода в приюта за кучета на Кюстендил (видео и снимки)

Кости на кучета се въргалят в полето до дома за животни

Калоян Константинов 30 юни 2015 в 14:45 21824 15

Снимка OFFNews

Проверка на OFFNews и Сдружение "На Ти с Природата" в общинския приют за кучета на Кюстендил в с. Радловци намери свидетелства за груби нарушения и нехуманно отношение към настанените в него животни.

Посещението беше провокирано от сигнал на жители на Кюстендил, според които кучетата са редовно недохранвани, а през почивните дни са оставени напълно сами – без надзор, храна, а някои от тях и без вода. „Те просто отиват в понеделник и събират труповете“, коментираха гражданите.

Тръгнахме от София в неделя сутринта, пристигайки на място малко преди 11:30 часа по обед, за да заварим около 100 кучета, настанени в три отсега на приюта, които бяха разделени с телени огради. Веднага, щом слязохме от колата, бяхме наобиколени от кучета и кутрета, които се разхождаха извън приюта, като някои от тях бяха обозначени, други не.

Охраната на обекта заяви, че през събота и неделя никой не се качва до приюта, за да храни животните или да се грижи за тях, като за тези извън него се грижи той, купувайки по 2 хляба на ден, които да дава на палетата и възрастните кучета.

В 2 от секторите на приюта имаше по около 30-40 кучета, повечето от които отвързани и разхождащите се свободно из двора. Изключение правеха няколко вързани до оградата с вериги животни. В последното оградено място повечето бездомни животинки бяха вързани. Голяма част от четирикраките бяха мършави и уморени, лежащи по земята и без сила дори да лаят, на много от тях можеха да се преброят и ребрата.

От храна нямаше и помен, като в големите метални корита в дворовете се беше събрала дъждовна вода, а в някои от тях дори бяха легнали кучета. Питейната вода за пиене беше разположена в кофи, разпръснати по протежението на оградата, като част от вързаните кучета изобщо нямаха достъп до нея, камо ли до коритата с храна.

Още повече че подобен начин на разпределение на дневните дажби създава конфликтност между животните и позволява само на най-силните да ядат, а останалите да отслабват още повече. Единственото подобрение от миналото посещение на "На Ти с Природата" е набавянето на къщички за кучетата, които преди това години наред са стояли на открито, като изключим един навес, под който да се крият при дъжд, заяви председателката на сдружението Габриела Пападопова, която отбеляза и че кучетата в приюта са в допустимата бройка от около 100, а не към 150-200, както миналия път.

Около 11:30 часа бе подаден сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, които отговарят за приютите, за да дойде дежурен инспектор, който да даде мнението си. След двучасово чакане на експерта, който така и не дойде, бе телефонирано повторно в агенцията, откъдето ни уведомиха, че сигналът в София е приет и предаден в Кюстендил, но там няма кой да го приеме. Отидохме лично до сградата на контролния орган в града, където също не намерихме никого, въпреки че от работното време се разбираше, че дежурен инспектор трябва да има.

В понеделник, 29 юни, се свързахме отново с БАБХ, които този път обясниха, че през почивните дни няма дежурен служител, а сигналите са 2 типа - спешни и нормални. При сигнал, който е преценен от агенцията като спешен, веднага се вика екип, дори да е в почивка, при нормален сигнал - като какъвто бе определен нашият - има време до 5 дни за проверка на случая, като ни обещаха, че ще се заемат, въпреки че оплакването конкретизира, че именно в момента, в събота и неделя животните нямат храна, вода и наблюдение.


След като стана ясно, че няма да намерим никого от Агенцията по безопасност на храните, се запътихме към центъра на града, където се срещнахме с мъжа и жената, подали сигнала до сдружението и до нас, които преди са били доброволци към приюта. Те разказаха потресаващи неща за случвалото се преди години и сега в дома за животни. Според тях той се намира близо до бунището, за да може там да се изхвърлят труповете на умрелите животни, вместо както е по закон да бъдат запазвани във фризер или хладилна камера, откъдето после да бъдат откарани към екарисаж.

Двамата дадоха пример от преди 2 години, когато случайно се натъкнали на 4 кучешки трупа в контейнер за боклук, близо до приюта. Те направили снимки и веднага сигнализирали контролните органи, които обаче докато се задействат, телата вече били изчезнали. Доброволците заподозрели, че труповете може да са на бунището и отишли да ги потърсят. Там те запитали ромите, които ровели в боклука, дали не знаят нещо по въпроса. Те им отговорили, че по-рано дошли някакви хора с багер, които метнали телата на животните и ги заринали с машината, така че да не могат да бъдат открити.

Друг път пък са намирали части от трупове на кучета, като според тях гладът сред тогава прекомерната бройка животни ги е довел до канибализъм. При проверката си в неделя открихме в полето на 2 метра зад приюта долна челюст на животно, която по всичко личи, че е на куче. За по-обстойно претърсване на района и посещение до бунището нямахме нито време, нито подготовка.

Веднъж доброволците дори извикали проверка заради ужасните условия за живот на кучетата, за които дори нямало закупена храна от общинските пари, отпуснати за нея - наместо това се събирала бракувана стока от хлебарниците и училищните столове. Като разбрала това, управата на приюта показала в склада си 15 чувала с кучешка храна, които по документи били закупени преди 2 месеца. На въпроса как за 2 месеца и над 100 кучета нито един чувал не бил отворен, им било отвърнато, че получават много дарения и тази храна се пази.

В понеделник през деня се свързахме и със самия г-н Петър Велков, който заяви категорично, че не е управител на приюта, а е главен специалист и отговаря за всички животни в общината. Той ни информира, че събота и неделя на място няма постоянно човек, но идват доброволци природозащитници, които да хранят животните. Това е така, тъй като работата събота и неделя се води извънреден труд и той предпочита вместо да плаща на някого да стои там цял ден, да инвестира парите за животните, като поясни, че има денонощна охрана и камери. Но пропусна да каже, че охраната не е специално на приюта, ами се грижи за друг обект в непосредствена близост до него, като все пак наглежда и дома за животни.

"Няма как да оставим 2 дена кучетата да не се хранят, това просто не може да си го помисли никой - единствено от „На Ти с Природата“, които избиват комплекси и нищо друго не правят освен да лъжат. Тъй като и колибите, които сте видели, навсякъде се фукат, че било тяхна заслуга, а те всъщност бяха поръчани и се правеха на етапи, извозваха се и се поставяха тъкмо когато те дойдоха за пръв път, след това избиват заслуги, които нямат нищо общо с реалността. Правят си ПР на гърба на кучетата, сигурен съм, че нито един от тях не гледа вкъщи животно и едно куче не е нахранил", коментира Велков пред OFFNews.

Според него в неделя доброволците са дошли да нахранят животните в 14:00 или в 16:00 часа, като ги описа като хора, които правят всичко възможно за животинките и дори се лишават от собствени средства и благо само и само да има за кучетата „за разлика от госпожа Пападопова (бел. ред. - управителката на "На Ти с Природата"), която нищо не прави и като ѝ предложих последния път да вземе едно куче да осинови и гледа, тя каза, че това не е нейна работа. Вместо това обикаля и прави мръсотии на хората, които работят“.

"Не знам откъде се издържат подобни дружества, в България има сигурно над 1000 дружества, най-интересното е, че нито едно от тези дружества не подлежи на никакви контрол и проверка. Те имат само права и без никакви задължения. По какъв начин се издържат и как – никой не може да направи проверка, в същото време разполагат с адвокати, офиси, кантори и т.н.", смята главният специалист.

Според него у нас има само 3-4 НПО-та, които наистина работят в България, като едно от тях е „Четири лапи“. "Те са действително хора, които могат да получават пари, но ги влагат в кучетата и помагат на всички общини. Това са хората, които работят. Такива като г-жа Пападопова просто със сигурност не спадат точно към тази категория", допълни той.

Велков ни увери, че приютът е издържал множество проверки от държавните контролни органи и че си имал всичко - храна, хладилна камера, работници.

Той заяви, че кучетата, които сега са кожа и кости, след месец ще изглеждат много по-различно, тъй като са отскоро в дома. Колкото до животните, обикалящи извън загражденията, специалистът каза, че те преди са пребивавали вътре в приюта, но "благодарение на г-жа Пападопова" сега те са навън. Това е така, тъй като по закон капацитетът на пространството на дома е 100 кучета, но Велков си призна, че е нарушавал това правило и е прибирал повече животни с единствената мисъл да се грижи за тях. След намесата на "На Ти с Природата" обаче бил принуден да изкара част от животните извън загражденията и да се грижи за тях единствено като ги храни, без да ги води на отчет.

OFFNews разговаря и с Елеонора Иванова, председателката на природозащитната организация „Защита на животните и екосистемите-Кюстендил“, която помага на кучетата. Тя обясни, че в неделя е пристигнала в приюта около 13-14 часа, като сме се разминали за малко.

Според нея - въпреки твърденията на охраната и очевидците, че там хора не идват през почивните дни - всяка събота и неделя и на всеки празник лично тя и нейни хора ходят до горе и прекарват по 4-5 часа на ден, за да хранят, поят и преглеждат животните, включително и тези извън загражденията.

"От 6 години го правя, няма как да е по-различно, няма как дружеството ми да е от 15 г. и да пренебрегвам животните. Някои от кучетата са домашни и са били при други условия, има малтретирани кучета, които са по-страхливи, останалите усещат това и им е по-различно отношението към тях, връзват се, за да им се предпази живота. Всяка седмица тези кучета се пускат и минимум 2 часа са на свобода", коментира Иванова относно вързаните кучета в приюта.

Тя обясни водата в коритата за храна с дъжд, който вероятно е валял от предния ден и отрече твърдението, че има вързани кучета, които нямат достъп до вода.

"Имам начин на хранене и не смятам, че се създава конфликт (бел.ред. - когато кучетата ядат от едно общо корито), дразня се, когато хората обикалят, защото когато не са хранени кучетата, е по-различно. Вчера се опасявах, когато отидох горе, да няма проблем, нормално е, когато видят хора, да очакват храна и да ръмжат помежду си. Охраната предупреждава да не се приближават хората, не защото са агресивни, а да не се сбият помежду си", каза природозащитничката.

Елеонора Иванова заяви, че нещата в приюта наистина се случват бавно, но все пак се случват, като се похвали, че за 1 година бройката на осиновените кучета по последни данни от преди 3-4 месеца е близо 200 - 130-140 възрастни животни и 50 кутрета, 9 от които в Германия.



Това не е първият път, в който природозащитници сигнализират за нередности, свързани с приюта в с. Радловци. На 14 ноември 2014 г. миналата година от "На Ти с Природата" алармираха, че в дома за животни Петър Велков "коли и беси в конфликт на интереси" под закрилата на кмета.

"Отидохме там 2013 г. по сигнал, че в 2 големи ограждения се държат над 180 кучета, които се случва да се избиват за храна. На момичето, което ни потърси, бяха забранили достъпа до там. Приютът не отговаряше на условията по наредбата за приютите, като само за последната година имаше 6 предписания от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)", заяви тогава Габриела Пападоповa.

"Въпреки предписанията, наказани нямаше. Управителят на приюта, който явно се ползва с протекциите на кмета, до април месец тази година е бил без диплома за висше образование, а е изпълнявал функциите на управител на приюта. Официално длъжността се е водела "главен специалист" - най-вероятно защото за управител се изисква висше. Същият господин е и управител на зоопарка в Кюстендил, който работи без лиценз, естествено", коментира Пападопова. Припомняме, че Велков потвърди пред OFFNews в понеделник, 29 юни, 2015 г., че не е управител, а е главен специалист.

Документ, на който се вижда, че Велков се подписва като управител на приюта, не като главен специалист.

От „На Ти с Природата“ подават сигнал и до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) заради подписани от директора протоколи за евтанизиране на животни в качеството му на представител на неправителствена организация за защита на животните.

"Евтанизирането на животни често е ставало в същия ден, в който са докарани в дома, включително и след подаден устно сигнал за агресия, без да има други доказателства. Протоколите за евтаназия са подписвани само от персонала на приюта, а управителят Петър Велков се е подписвал като представител на организация за защита на животните – нещо, което е недопустимо, при положение, че е назначен там и получава заплата като общински служител. Също така има регистрирано Природозащитно сдружение „Втори шанс”, което е упоменато и в отчетите на кмета до Областната дирекция по безопасност на храните", обясняват от организацията.

Въпреки твърдението на КПУКИ, че Велков не е заемал длъжността директор на приюта, от "На Ти с Природата" предоставиха копия на документи, където той се е подписал като управител на заведението (бел. ред. - снимката по-горе).

OFFNews се опита да се свърже тогава с Петър Велков за коментар, но той отговори, че всичко, което може да каже по въпроса, е записано в решението на КПУКИ и няма да коментира повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!