13 въпроса за рока. Отговорите на Владимир Пенев

ОFFNews 20 май 2015 в 16:39 10759 13

Владимир Пенев в кадър от "Под прикритие".

По повод 13-ата годишнина на сайта WeRock.bg, част от групата на OFFMedia, изпратихме 13 въпроса за рока на 13 известни личности, посветени в магията на тази музика.

Предишните интервюта бяха с Евгений Дайнов, Димитър Манолов, Светльо Витков, Александър Сано, Васил Катинчаров, Цонко Цонев, Захари Бахаров, Радан Кънев и Ивайло Цветков. Сега ви предлагаме отговорите на Владимир Пенев.

1. Коя беше първата рок касетка/диск, която сте си купили?

Аз съм от такова старо поколение, това направо не мога да си го спомня. Колко отдавна трябва да е било? Помня, че през 1976 г. си взех някакви супер готини неща. Тогава отидох за пръв път в Австрия за 1 месец във Виена, където си купих страшно много неща, тогава си купих и музика, но не помня каква. Сигурен съм, че си взех касети, въпреки че 76-а година имаше и плочи от тия виниловите, но си взех касети, защото по-лесно се пренасяха.

2. Първият концерт на рок група, който се посетили?

Пак не мога да си спомня, това е било много отдавна. Много съм възрастен, всичко ми се е изтрило от съзнанието, като някакъв динозавър съм. Сигурно е било на някоя българска група, защото не съм ходил на рок концерти на някои от големите. Когато те започнаха да идват в България, аз бях достатъчно възрастен, че да се влача с децата, така че съм гледал български рок концерти.

3. Първата рок тениска?

Също не знам. Купувал съм си някакви рок тениски, без да ходя на концерт, защото обикновено там се продаваха. Носил съм такива. Спомням си, че като млад AC/DC много вървяха, бяха зашеметяващи, със сигурност съм имал такава.

4. Любима рок банда?

Аз обичам всякаква музика, не мога да кажа, че харесвам само този тип. По едно време страшно много слушах Genesis, ама от най-първите – още с Питър Гейбриъл като бяха, пак в много древни времена Ви връщам. И сега слушах Фил Колинс по радиото и си викам - „Гледай как обичах навремето Genesis”. Имаше и едни Clearwater Revival, но пак са стари, аз почти се чувствам връстник на Бийтълс и Ролинг стоунс, някъде от там се тръгва с моите музикални предпочитания.

5. Любима рок песен?

Абсурд, не мога да кажа такова нещо, не мога да се сетя. Но аз не само с музиката съм така, за театър да ме питате, за кино, литература, романи – не мога да извадя едно нещо, аз или харесвам да слушам някаква музика, или не харесвам. А да извадя нещо отпред и да сравнявам всичко останало по това, никак не мога.

6. Последният рок концерт, който сте посетили?

На рок концерт скоро не съм бил. Последно ходих на Анастейша, където имаше 1-2 рок парчета, но не мога да кажа, че това е рок концерт точно.

7. Последната рок песен, която слушахте?

Сега бях на турне из България и много слушахме рок радио, но кое съм слушал последно, не мога да кажа. Всичко каквото се е пускало в последните 2 дена по радиото, да знаете, че съм го слушал.

8. Любим спомен, свързан с рока?

Любим спомен...Не е точно с рока, но един път реших, че е време да отида на Мадона с цената на всичко, а то се оказа абсолютно невъзможно, защото имах страшно много ангажименти – да снимам, да играя в театъра, да не знам си какво си, и изведнъж се случи така, че ми паднаха всички ангажименти. Така имах 2 дена свободни и имаше концерт на Мадона в Атина, а на мен точно един от тях ми съвпадаше с концерта, и си рекох - „Защо нещо не направи Господа, за да отида на този концерт“. В момента, в който си мислех това, ми звънна Руши Видинлиев и каза, че има един билет допълнителен за Мадона и дали искам да идем до Атина. Щях да падна. Не е рок концерт, но го сложете към концерт.

9. С кой рок музикант бихте искали да си пиеш бирата?

Е това е проблем, защото аз не пия бира. Това е голям проблем, не пия бира, а предпочитам вино. Но с всеки интелигентен, симпатичен, засмян и с чувство за хумор човек, млад-стар – с удоволствие. Само да не е бира, да е нещо друго.

10. Ако можехте да свирите в рок група, коя щеше да бъде тя и на каква позиция?

Аз понеже не мога да свиря обаче пея, вероятно щях да бъда фронтмен. Правил съм опити да пея в групи. По едно време тренирах с „Тангра“, беше ги напуснал Стенли, и имах около един месец репетиции с тях. Ама много високо пее този Стенли да му се не види. И аз се мъчих тогава, като накрая предпочетох театъра и киното.

11. Песента, която знаете наизуст и можете да изпеете най-добре е...

Знам много песни наизуст, най-различни. Знам например химна на Кирил и Методий, който трябва да го знае всеки човек, независимо каква музика слуша, това е едно от най-важните неща. Още повече сега идва 24 май и е срамно, когато дечица пеят тогава Химна на св. св. Кирил и Методий, а политици и там каквито и да е седят със зашити уста и не знаят текста. Същото се отнася и за химна. Отвратително е да не си пееш химна, да не знаеш текста на най-важните песни на мястото, откъдето произлизаш. Според мен трябва първо тези песни да ги научим с текст от начало до край – химна на Кирил и Методий и химна на Република България - и после да учим всичко останало.

12. Най-хубавият концерт, на който сте бил е....

Рок или метъл не мога да си спомня, идея нямам кой е бил. За съжаление не съм ходил на много концерти, обикалял съм много места, срещал съм се с много хора, но не съм бил на живи концерти. Иначе съм гледал много концерти на запис, но не мога да си спомня.

13. Продължете изречението: Когато слушам рок...

Се чувствам добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!