Страхил Ангелов: Трябва да се отнеме правото на глас на неграмотните

Нели Чолашка 17 септември 2014 в 16:30 6650 23

Страхил Ангелов

Страхил Ангелов беше депутат от БСП в 42-то Народно събрание. В листите на "БСП лява коалиция" за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври е номер 14 в листата на 23-ти МИР. Той има шанс да влезе в парламента, ако избирателите в този избирателен район гласуват преференциално за него - 22/14.

Г-н Ангелов как гледате на възможността за преференциално гласуване на предстоящите избори?

Мисля, че това е една първа стъпка за цялостна промяна в нашата избирателна система, която според мен трябва да настъпи. Това е крачка в правилната посока. На следващите избори преференцията вече трябва да е задължителна и ако не си посочил кандидат, бюлетината ти да бъде невалидна. По този начин ще се ограничи влиянието на партийните централи, както при подреждането на листите така и след това върху самите народни представители. В крайна сметка депутатите представляват българския народ и неговите интереси, а не на една или друга партийна върхушка.

Партийната централа ви е поставила на неизбираемото 14 място в листата на БСП в 23-ти МИР.

Сега, когато има преференция, не мисля, че това място е неизбираемо - всяко едно място е еднакво избираемо. По принцип е нормално партийните централи, на базата на някакво вътрешнопартийно състезание, да излъчат листа и кандидатите да бъдат подредени по азбучен ред. Които получат най-много гласове от избирателите, да влязат в Народното събрание. По този начин апаратите на партиите ще бъдат силно ограничени във влиянието си.

Нещо повече - продължавам да настоявам, че в България гласуването трябва да бъде задължително. Ако никой не ти харесва, можеш да влезеш, да си вземеш бюлетината, да минеш, да се подпишеше, да ти сложат втория печат и си отивай. Мисля, че този ангажимент към отечеството всеки може да го поеме и да отдели веднъж на няколко години по 15 минути да се разходи до училището в квартала.

Задължителното гласуване обаче трудно ще се приложи за българите в чужбина, ако не се въведе възможността за електронно гласуване.

Българската държава като начало не може да уточни колко са точно българите зад граница и къде са. Това е несериозно. Техните списъци трябва да бъдат актуализирани, за да може да се въведе задължителното гласуване. Аз това съм го казвал много пъти в парламента. Така или иначе колегите ми в 42-то Народно събрание не възприеха тази теза.

Когато актуализираме списъците, тези хора, които нямат основно образование, много моля да не участват в изборния процес. Не може един човек, който не може да си напише първата буква на името, да ходи да гласува в интегрална бюлетина. Как точно той се ориентира за кого точно да гласува.

Вие предлагате да се въведе образователен ценз за правото да гласуваш на избори?

В момента имаме ситуация, която не изглежда много сериозно. Бъдещето ни се определя от едни хора, които на практика ние издържаме. Вие като данъкоплатци издържаме ромите в България, а в крайна сметка те ни определят политическата конюнктура срещу дребни суми или подаръци.

За да отидеш да гласуваш за мен преференциално, трябва да прочетеш какво правя, участвайки в политиката, какви са моите идеи, виждани и т.н. Как ще отидеш да гласуваш с интегрална бюлетина с много парти и с преференции, ако не можеш да четеш. Ако вкараме задължителна преференция, на някои политически сили над 50% от бюлетините ще бъдат невалидни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!