Новата депутатка Баракова: Аз съм принципен човек - щом съм решила да съм руса, ще съм руса

Отцепничката от партията на Бареков не знае какъв е този паметник пред парламента, обижда се, че я наричат просто "учителка"

OFFNews 19 октомври 2014 в 12:43 104393 90

Анна Баракова

Снимка Нова тв

Анна Баракова

"Важното е да си принципен човек - аз като съм решила, че ще съм руса, няма да я променям." Това заявява първият независим депутат в 43-то Народно събрание Анна Баракова в интервю за Диана Найденова. То бе излъчено тази сутрин от Нова тв.

Баракова се отцепи от "България без цензура" с мотива, че от партията на Николай Бареков й оказвали натиск, за да се откаже от парламента.

Анна Баракова бе избрана за народен представител от Пловдив. Тя бе 13-а в листата на партията, явила се на изборите също под №13.

34-годишната Баракова говори пред Найденова за външния си вид, борбата с килограмите, изчезналото й котенце.

Баракова е завършила "Биология и химия", а в момента завършва магистърска степен по "Образователен мениджмънт" в Пловдивския университет. За финал на разговора тя чистосърдечно признава, че няма никаква представа какъв е този паметник пред парламента, където след по-малко от месец ще работи.

Публикуваме разговора 1:1 поради невъзможността ни да го преразкажем.

Диана Найденова: Ако искаш, да си говорим на ти. Нещо против?

Анна Баракова: Не, разбира се, че не. Между другото, възможно е някой да проследява.

Какво да проследява?

Ами мен, например, тъй като два дена след приключване на изборите, ми се обаждат, за да ми кажат съответно, че Мартин Иванов знае къде се намирам. Казват ми къде се намирам.

Кой е този Мартин Иванов?

Това е от Пловдив област депутатът Мартин Иванов, под прякора Данона.

Според теб може някой да ни следи в момента. Защо?

Винаги го чувствам все още това нещо. Според мен основната идея е, че докато не стане заклеването в парламента на 27-и, ако може, да се направи замяна на депутатското място.

Мислиш ли, че те са извършили онова нападение над дома ти?

Аз за дома ми мога да разкажа, че хората в квартала ми имат огромно уважение. И като учител познават ме и... правила съм си експерименти умишлено - оставяла съм си чантата умишлено, никога не ми е откраднато нищо. Като цяло съм си оставяла апартамента отворен и до момента не ми се е случвало да ми липсва нещо. Някой да ми отвори вратата, да ми разбие вратата.

Аз имах, между другото, едно котенце мъничко, много сладко, и то няма го вече.

Дали са го взели? Избягало е сигурно.

Не знам какво се е случило. Гледахме го от мъничко, още слепичко беше и правехме експерименти да се опитаме сега да го възпитаме на някакви принципи и навици и мисля, че добре се справихме. Много интелигентно котенце беше. Като види, че някой влиза, веднага се отстраняваше, знаеше какво да направи, бели не ми е правило. И няма го, съответно, само котенцето ми липсва. Само пред вас...

Възможно ли е да е извършена кражба и взлом в дома ти, за да вземат котето?

Аз за котето, както ви казах, за първи път се осмелявам да кажа пред Вас. не съм го и мислила. Мъчно ми е просто и толкова.

Разбирам от колегите ти, че не им вдигаш телефона, че идват до училището, за да общуват с теб. Дори те канят да останеш в групата, а ти се криеш.

Аз това го направих пред медиите, съобщих за моето решение и не желая да ми звънят повече. Застанах пред телевицията като рамка на защита.

Николай Бареков казва: "Нейният избор е плод на грешка".

А защо да не го определим като нещо реално съществуващо, като волежелание на избирателя?

Той казва: "Никой не я познава, за да гласува за нея".

По същия начин може да възприемем и това, което се казва, че не е достойно един учител да бъде в парламента при все, че аз съм завършила "Биология и химия". Аз нося и книжката в мен.

Дай да я видя.

Аз затова я взех.

Знам аз, че искаш да се похвалиш.

Еми да, защото искам да се похваля, защото навсякъде ме цитират просто като една учителка и не съм много съгласна.

Какво е лошото в това да си учителка?

Само снимката да не ми се гледа, че не си я харесвам. Бях с черна коса, много ми вървеше, но в един момент реших, че русата коса някак си ще ми е по-добре така. Защото...ъъъ... нали лицето, кожата трябва да е добре и реших, че за един-два дена, която е напластявана - говорим за плътно черно - тая коса трябва да стане руса. Аз съм половин фризьор, намерих начин как да я коригирам.

Сама ли си я прави?

Да, аз обичам косата сама да си я правя. Ама сега е пепелява.

Така ли? Направи си по-делови вид - кестенява. В парламента такава руса, пепелява...

Важното е да си принципен човек - аз като съм решила, че ще е руса, няма да я променям.

Какви оценки имаш?

Имам две петици, една четворка и всичко останало е шестици.

По какво имаш четворка?

Четворката е по "Мениджмънт на специалните ресурсни центрове". Сега ще обясня защо имам тая четворка. Бяхме групичка от 8 човека от Пловдив и Пазарджик в университета и си правехме така наречените купончета. И отидохме ние, съответно, на един купон и не аз можах да отида на тези занятия. Няма как при положение, че не съм била за тези занятия...

Да изкараш повече от четворка.

Да.

Е, винаги една четворка трябва да има за късмет.

Кога ще се пренасяш в София?

Решила съм, че ще използвам жилището, което се полага на депутатите.

Семейството си ще вземеш ли?

Да, бих ги взела на тоя етап, тъй като те са ми много близки. С моята майка съм като приятелка.

Този приятел, с когото си заедно, и той ли ще идва в София?

Не, той няма да идва. Нашите взаимоотношения са се влошили и това води до това вземане на решения. Аз затова ми харесваше, че...

Еее, колко момчета има в София. Кафенце да пийнем?

Не, не, аз имам вода. Аз, да ви кажа, от няколко дена даже не ми се яде.

Еее, стига! Я не ги преживявай така нещата.

Искам вече да заживея по-нормално. 

Политиката е мръсна работа.

Аз съм много силен характер. Това е до заклеването. След като мине заклеването, няма вече кой да ме притеснява за депутатското място.

Между другото, като бях в София, наистина има нещо. Докато си оправя гърлото и, така, един два дена говорех с носа си. И като говоря, самата аз не чувам какво говоря.

Много добре изглеждаш, много.

Обаче установих, че много хляб ям и в един период бях доста качила. Колкото и да икономисвам храна, хляба си го поглъщам и това трупа килограми.

Дай да звъннем сега на Бареков.

Не желая. Още веднъж ще обоснова предпоставките си. Казала съм многократно, че не желая да общувам с никой. Ако желаех да общувам с някой, щях да го направя.

Не, защо? Това невдигане на телефон изглежда, че се притесняваш и се криеш.

Разбира се, аз не обичам да ме притискат. Аз съм човек, който обича да се чувства вътре свободен. Не може да работиш в една среда... вестник "24 часа" можем са съобщим, че Дяко Дяков съобщава: "Опитахме се да я убедим да се оттегли доброволно, този мандат не е неин. Никой не я познава, хората не я знаят, как да гласуват преференциално". Аз съм обидена на това. Те искат да ме дискриминират.

Дискриминират ли?

Ами в смисъл, да ме изложат.

Дискриминация не значи това. Дискредитират те, когато искат да те злепоставят. Дискриминират - когато искат да нарушат правата ти.

Еми това пак е нарушаване на права.

Ти регистрация във Фейсбук имаш ли?

Да.

Писаха ми: "Как може така да говорят по твой адрес", че съм си заслужавала мястото. И "Не се предавай". По-скоро получавам подкрепа от хората, дори и от Гърция, където имам доста приятели.

Защо?

Аз обожавам Гърция и гръцкия начин на живот. Живяла съм в Гърция преди две години, лятото. Бях решила лятото да живея там с майка ми. Там и работех. Работила съм в една таверна.

Каква музика обичаш?

По-класическа музика като цяло. Точно тая, която слушаме и в латиното, и в салсата. Нещо като класика. Аз съм далеч, далеч от фолка.

Ама класика какво? Моцарт и Бетховен?

Да, също ми допадат много като цяло. Повечето музика, която е в латиното и салсата. И, между другото, помагат за стройно тяло.

Ето я София. Прекрасен град е София.

На мен ми харесва, че има много магазини за дрехи. Много обичам модата.

Какъв стил харесваш повече - делови, спортен?

Спортния стил много не го възприемам. Дори в училище по време на физическо винаги обувах дънките отдолу и анцуга отгоре.

Само ми кажи защо не искаш да ходим в парламента.

Това, което се е случило и чувам за себе си... Така си го възприемам, че не желая. Отказвам, аз съм толкова много преживяла, че...

Коя според теб е хубавата страна на депутатския живот?

Хубавата страна на депутатския живот е визията, самочувствието.

Че си депутат?

Да.

Като се прибера в Пловдив, ще се срещна с тази наша приятелка дизайнерка. Тя има огромна фирма и работи за износ. Сега съм и поотслабнала. Ей тука (сочи ханша си) много трудно се отслабва.

Този паметник знаеш ли кой е?

За кой паметник? Не, аз не съм... София изобщо...

Това е паметникът на Цар Освободител. Ето го и Народното събрание.

Анна Баракова отказва да влезе в парламента, но с удоволствие слиза от колата за селфи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!