Кристиян Коев "Флейтата": В ДПС няма некадърни хора

Симона Костадинова 27 август 2014 в 21:23 12607 28

Снимка Явор Николов, webcafe.bg

Кристиян Коев бе едно от лицата на февруарските протести през 2013 година, след които падна правителството на Бойко Борисов. Стана известен, след като бе арестуван от полициятаРазговаряме с него за решението му да стане част от листата на ДПС в Перник.

Вие бяхте едно от лицата на протестите през февруари 2013 година. Какво ви накара да влезете в политиката?

Тука има два отговора в това отношение. Да, аз тогава протестирах. Правех го за моите си права, защото мен реално погледнато ме обираха. Аз попадах в кюпа на обикновения човек. Другото нещо - в протестите участваха всякакви - симпатизанти и на лявото, на дясното и на центъра бяха на улицата. 

Още тогава заявих, че аз ще избера и ще вляза в партия, защото ние сме парламентарна република. Пред нашата държава слагаме и думичката "правова" - сиреч има законодателство и закони. Единственият начин за някаква промяна е човек да използва демократичните правила - чрез партии и парламент. Това правя аз.

Защо избрахте да сте част точно от ДПС?

Защото от няколко години наблюдавам поведението на българските партии и ДПС за мен се оказа най-близка до моите виждания за либерална партия. ДПС е една напълно светска партия и това се вижда дори и от самите им листи. 

Освен това аз винаги съм уважавал мъдрите и умни хора, каквито откривам в редиците и ръководството на ДПС.

Като например?

Мисля, че няма некадърни. Поне от тези които познавам.

Какво мислите тогава за водача на листите на ДПС в Стара Загора и Пазарджик Делян Пеевски?

Ще ви отговоря по един много простичък начин. Аз не съм имал честта да се запозная с него, но при всички обстоятелства започна да ми става безкрайно симпатичен от това, което виждам в публичното пространство. Ще се аргументирам така: защото каквото и да стане в тази държава вината е на Делян Пеевски, ако аз утре стана и не съм в настроение пак ли вината ще е негова?

И другото е, че може би аз не можах да разбера с какво точно щеше да навреди Делян Пеевски на ДАНС, но много добре знам с какво може да навреди сегашният шеф на митниците Ваньо Танов. Никой не реагира по този случай, а всички сме го видели нагледно. Ето за такива неща аз си задавам въпросите и не мога сам да си дам отговорите.

Значи Делян Пеевски ви е станал симпатичен от това, че не бе приет от обществото?

Ама разбира се! Той е обществено неприет, защото в един момент всички решиха да си мият и да си бършат обувките с него. Независимо дали ще е медия или някой излезе от друг партия все е виновен той. Тука вече сме в сферата на комичното.

Не го познавам, но наблюдавайки отстрани ми се струва, че просто вече влязохме в Абсурдистан с нападките срещу него.

През февруари ви арестуваха без видима причина. ДПС бяха част от управление, по време на което също имаше такива случаи. Това не ви ли притеснява по някакъв начин?

Моментално ще ви кажа. Не ме притеснява. ДПС не са арестували никого.

Когато мен ме арестуваха, ние бяхме 30 човека, които ходехме в края на масата от хора. Тогава имаше малки агитки, които обръщаха кофите за боклук, а ние ги оправяхме. Правех го, защото според мен протестите трябва да бъдат културни и цивилизовани.

Арестът ми бе, защото не ми дадоха да мина по улицата, за да се прибера. Казах, че това са моите права. Попитаха ме дали това значи, че не се подчинявам, а аз отговорих, че ако ми се нарушават правата, не се подчинявам.

Никога няма да забравя тези 2 часа седене с толкова стегнати китки. После не можех да свиря 3 месеца.

Вие сте музикант, а Перник е миньорски град. Как се съчетава вашата артистична личност с пернишкия нрав, известен с поговорката "Пред винкело сички са равни"? 

Нито аз ще стана миньор, нито те ще станат музиканти. Няма друга европейска столица, в близост до която да има област, която да е в такова пагубно състояние. 

Изкуството и науката са една част от бизнеса, а в нашата история Перник е бил един от най-проспериращите градове. Който и да бъде избран за народен представител на този район трябва да се бори за развитието му. От една страна за бизнеса, от друга туризъм и култура. 

А вие можете ли да го направите? Да го развиете и в двете отношения?

Аз като музикант, защото това съм завършил, чрез европроекти съм направил едни от най-големите фестивали в Европа. Инвестирал съм в различни неща, където искаме не искаме трябва да разбираме от всичко.

А последно - разбирам и от земеделие. Отглеждам 120 дка. лавандула, като не крия и няма нищо срамно, че от време на време се качвам на стар трактор, за да си обработвам земята.

Мисля, че този отговор е напълно изчерпателен.

Преди време казахте, че човек трябва да търси решения за промени в законодателството. Сега вие имате ли?

О, имам от тука до края на света специално за законодателството. Както имам и други неща, които така и не мога да разбера. Призовавам нашите политици от различните партии да седнат на една маса, да се разберат и да направят едно отговорно правителство. Да работят са обикновения човек, които да има какво да сложи на масата си и да си плати тока. 

А вие като кандидат-депутат какво ще направите за преничани?

Ако съм в листата, която ще се обяви утре, първо ще усвоя парите по европроектите. Дълго време това не се случваше и това не е проблем само на Перник, а и на България.

Градът може да се превърне и в туристическа точка и културата ще развия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!