Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Доктор Зло: Ангел на Ада се става само по рождение

Димитър Генчев 24 януари 2015 в 22:30 25323 9


OFFNews откри една от легендите на българските мотористи Иван  Dr. Evil 81 Иванов в далечно Мексико. Доскоро той беше единственият по тези ширини пълноправен член на легендарните HELLS ANGELS.***

Днес Д-р Зло е свободен атом и свободен моторист. Обикаля света, като че ли търси корените си. В същото време обаче вече е заснел куп документални филми за нетрадиционните обичаи на много нации в цял свят, които скоро ще можем да видим и усетим отвътре с цялата им болка, но и вяра.

„Нарекох се Dr.Evil (Д-р Зло), защото вярвам, че както казваше Уилям Блейк, така нареченото добро е нещо пасивно, поддържащо статуквото. Злото е актуалната и градивната енергия, която движи Вселената. А Гьоте във "Фауст" допълни: „Онази сила, която зло желае, а все добро твори”.

Доброто и злото са относителни категории, които правят нещата по-удобни за властимащите, а аз никога не съм приемал нищо за даденост и не съм се кланял пред никакви авторитети – в живота, в политиката, в света на мисълта и изкуството!", каза Доктора.

Аз само ще добавя, че Доктора не е рокер. Този термин е измислен от мамини синчета в Англия през 40-те години на миналия век. Никога не наричайте истинските мотористи рокери, защото боят ви е сигурен. Ако не ми вярвайте, кажете му на Буги Барабата, че е рокер и ще ви зашлеви така, че този шамар ще ви е лепнат на бузата чак до другия януари. Сега обаче ще говорим с Доктора.

 

- Докторе, преди да говорим за HELLS ANGELS, кажи ми как е в Мексико сега?

- Тук е зима според тях, а е 25 градуса по Целзий! Местни приятели ми дадоха един "Harley" и го юркам по цял ден.

- Защо си там?

- Защото се търся, искам да напиша книгата на живота си, или поне да я започна. Иначе сега съм в древни градове като Чичен Ица, Коба, Тулум...

- Какъв е животът в Мексико, как живеят хората там?

- Още съм зашеметен, но ти пращам снимки. Това е чудесно място, в което човек може да остане сам със собствените си страхове, духове, сънища, минало, може би и бъдеще...

Опитвам се наистина да напиша и да оставя нещо хубаво. Не знам дали ще стане, но продължавам - снимам филми от цял свят, натрупал съм цяла библиотека с дневници, дано нещо излезе накрая... Иначе и тук, както навсякъде, е пълно с туристи.

Но и с бедност...

- Ще се върнеш ли в България?

- Това е моята родина. Преди много години ме принудиха да се махна и знаеш, че съм и австрийски гражданин. Това не беше от добро. Но щом веднъж човек се качи на мотора, всички граници падат. Когато мога, винаги съм тук, даже сръбските граничари вече не ми искат документи, само като се появя с мотора. Това е нещо като тъга и усмивка слети в едно...

- Стигаме до легендата HELLS ANGELS. Какви качества трябва да притежаваш, за да си пълноправен член?

- Първо, трябва да си такъв дълбоко вътре в теб, но и да бъдеш разпознат като човек с такова мислене и усещане за свободата и света.  Човек се ражда Ангел на Ада, а не става такъв!

Практическият процес е нещо по-различно: Трябва да притежаваш необходимата дисциплина и да намериш своите приоритети – особено в периода на приобщаване, израстване и тестване от Клуба. Това отнема много време, години дори, има куп нива, през които да минеш и само най-мотивираните и дисциплинирани личности успяват да преодолеят тези премеждия. Много хора по цял свят мечтаят за това, но повечето остават само с мечтите си – аз също съм мечтател, но практически, а не като „day-dreamer”.

Пътят към планината Фуджи започва с първата крачка, но трябва да я направиш. Що се отнася до качествата, които се изискват, те са да имаш интегритет, да притежаваш мотоциклет над 750 СС и да бъдеш мъж, на когото сърцето и топките са на мястото си.

- Защо тази общност предизвиква страх, но и уважение и респект едновременно?

- HELLS ANGELS не искат да са обичани от много хора. Напротив - мразени са от доста, но уважавани от всички! Може би това е така, защото седят здраво на седалката – както върху мотоциклета, така и в живота. И не правят компромиси с правила, разбирания и идеали.

- Ако някой нападне човек от "Ангелите", какво би му се случило?

- Ние се определяме повече като братство. И ако някой посегне на член от нашето семейство, не че не вярваме в правосъдната система, но си имаме и свои начини да се справим. За това и не съветвам никого да се закача с член на HELLS ANGELS понеже после боли много.

- Каква е "заслугата" на Холивуд за тази огромна популярност, но и какво представляват "Ангелите" реално в живота?

- Холивуд, с филми, като "Hells Angels 69", "Hells Angels on Wheels”, "Wild Angels”, и много други, допринесе за това светът да се запознае с този Клуб. Искам обаче да подчертая, че Холивуд им направи само една  „реклама”, но не той ги създаде. Има разлика между една целенасочена кампания, която промива мозъците на публиката и понякога на избирателите /виждаме го и в България това, нали?/ Смешно е да се правят опити да бъде популяризирано нещо, което вече съществува от 1948 година и което намира все повече поддръжници, сродни души и последователи по целия свят – както в Северна Америка, така и в Европа, Азия и Латинска Америка.

- Какво означава емблемата на HELLS ANGELS" и каква е историята на тази общност?


- По този въпрос има много литература и който иска, ще потърси и ще прочете. Нашият символ, наречен Death Head (Mъртвешка глава) произхожда от символа, използван от ескадрилите на летците-авантюристи, използван от американската армия през Първата и Втората световни войни. Това е череп с крила, който носи каска за мотор с пламъци и има рога и вампирски зъби.

Ерудираният българин несъмнено ще направи паралел с гностическата идея (пр. при Богомилите) за земята като Ад, в който ние сме Несветите Ангели. А самата етимология на името Ангел е Пратеник. Всеки да го тълкува, както може.

- Защо в HELLS ANGELS не могат да членуват афроамериканци и гейове?

- Това е старо правило поради факта, че тези общности, заради своята специфика, са лоялни по-скоpo към себе си, отколкото към Клуб, като този. Освен това в много страни по света принадлежността на подобни индивиди към един MC (Moto Сlub) би донесла огромни проблеми на неговите членове, които поради една или друга причина изтърпяват наказание в местата, които хуманната съвременна държава нарича затвори, а са всъщност по-голям Ад от Ада. Но това е социо-политически въпрос, който няма да засягам тук.

- Сега си в Мексико, но наскоро направи голяма обиколка из братствата, стигна чак до Бразилия. Разкажи ми и за това приключение - каква беше целта, как те приеха, как се адаптира между толкова различни хора?

- Ангелът си е Ангел винаги и навсякъде и няма нужда от адаптация! Нашето семейство е голямо и навсякъде сме у дома си, независимо от разликите в езика, културата и обичаите. Специално за Бразилия, пътуването ми там беше свързано с филмов проект относно субкултурите, които са до голяма степен затворени за обикновената камера – мотористи, тату-култура, общности, живеещи в себе си, жители на гетата, членове на странни култове и т.н. Интересно е и това, че не само в страните, в които имаме Full Charter, или поддръжници, сме добре приети, но ни харесват и в държави, които все още не са тръгнали по този път, но оценяват и показват уважение към подобен тип светоусещане. Защото нашата общност е създадена на базата на общата менталност, или както ние казваме – „Братя от различни майки, но братя”. Истински и неправещи компромиси със своите убеждения.

- HELLS ANGELS  много отдавна се превърнаха в мощна международна институция, дори най-мощната между мотоклубовете в света. Опитват ли се да ви търсят политици, бизнесмени и всякакви други за цели извън вашия кръг на интереси?

- Винаги казвам, че ние сме ценени високо, освен заради нашите възможности, но и заради нашата коректност и лоялност. Ние знаем кога да говорим и кога да мълчим. Това е, както в отношенията с другия пол – истинският мъж се наслаждава и мълчи...

- Какво е усещането, когато се подредите с моторите в две дълги колони и тръгнете нанякъде?

- Усещането е несравнимо и за мен лично е единственото по-добро, отколкото при секс. Ние караме „Харлей” по традиция, защото в онези години на основателите, именно HD е бил единственият мотоциклет с голям двигател. Вече го казах – изискването е да е над 750 кубика. Но от мен да знаете, че няма нищо по-тъжно, но и по-свободно, от един самотен мотор, та бил и той край океана...

- Освен препускането към свободата, развиват ли HELLS ANGELS  и някакви други дейности?
- Не. Останалото са легенди...

- И накрая - лично ти как и кога се насочи към "Ангелите"? Разкажи малко повече за себе си

- Моята скромна личност не представлява интерес в случая. Важното е, че бях пълноправен член на този Клуб – най-старият и най-истинският! Началото на всичко е в Мотокултурата. Който ме познава, знае че на уважението отговарям с уважение и обичам да карам мотора си из цяла България. Така че, ако някой има интерес да научи повече за мен – да излезе с мотора си на пътя, там със сигурност ще ме срещне! Иначе и сега има представители на "Ангелите" в България и това са елитни мотоклубове в Асеновград и Велико Търново. Сега приемете моите дяволски поздрави и бъдете здрави! 
Evil GREETINGS!

ИСТИНАТА ***

Сега ще развенчаем някои митове, като например този, че  HELLS ANGELS били германска бойна дивизия от Втората световна война. В това няма и грам истина. Името HELLS ANGELS идва от участници в паравоенни американски формирования, които по време и на Първата, и на Втората световна война, са били летци и са се наричали точно така - "Ангелите на Ада". Символът е череп с крила, който носи каска и има вампирски зъби. Ето и истината за създаването им.

През 1946 г. в Калифорния се основават два мотоклуба. На 17.03.1948 г. идеята за "Ангелите" вече е избистрена с основното участие на ветераните от войните. Вторият мотоклуб също започва да се разраства, но вече не като корен, а като плевел. Друг път ще ви разкажа и за "Бандидос", "Ребълс" и много други сурогати, но сега темата ни е друга. Накрая номер едно в света и до днес са HELLS ANGELS. Те не са тайна организация, не са масони. Но че имат световна мощ е извън всякакво съмнение. Тяхното послание е кротичко - стой си там, гледай си сериалите, нас не ни закачай, нас и без това ни дават по телевизора непрекъснато. Дори да не сме виновни, винаги ще сме виновни...

В HELLS ANGELS има хора от най-различни професии, класи и прослойки, но този клуб е над политиката, над религията, над философията и над всичко друго. "Лично аз съм почитател на философията на Ницше, която няма да разяснявам тук. Но при нас има общи работници, строителни предприемачи, такива с тату-студио, докери, всякакви. По цял свят има и адвокати, и политици, и страшно много обикновени хора, които са приятели на клуба. Иска се само да имаш сърце и да се радваш на живота", добави Доктор Зло.

При  HELLS ANGELS има правила и норми, но няма единна система като при политическите партии. Защото говорим за най-различни хора, които просто искат да пътуват заедно, да си прекарат времето добре, но основата е моторът. А без мотор няма и HELLS ANGELS! Важно е желанието да бъдеш свободен.

Та така, драги зрители. За финал ви оставихме едно парче. Ролите озвучиха артистите Димитър Генчев и Доктор Зло. Режисьор на дублажа - Трендафилка Френска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!