Антония Първанова: Бареков твърди, че се е договорил не само с ДПС, но и с ГЕРБ

Нели Чолашка 30 септември 2014 в 18:21 8198 1

Антония Първанова

Антония Първанова е лидер на НДСВ, която се явява на изборите под номер 12. Листите й може да видите тук.

Г-жо Първанова, защо продължават атаките от страна на Николай Бъреков срещу вас?

На Николай Бареков не му остана нищо друго освен да се заяжда с тези, които имат идеи, имат позиция. От страна на България без цензура напоследък излизат само скандали, разцепления. Всичко това за нас не е изненадващо, защото в няколко срещи, които имахме, установихме, че там има много голям апетит за власт и тотална липса на каквато и да било визия за управлението на страната. Даже, когато приключиха срещите, аз казах, че тези хора са опасни за държавата.

Но това не е нещо, което сме изговорили зад гърба им. Ние и на тях казахме, че нашият потенциал е в експертността, в опита, който имаме, във визията, която имаме какво трябва да се случи в различните сектори - здравеопазване, образование, икономика, енергетика и т.н. Първоначално се съгласиха с нас, виждаме, че има голяма степен на копиране на идеи на НДСВ.

Всяка политическа формация трябва да има своята физиономия - и политическа, и като лица, и като експерти, а не само претенции. И понеже ББЦ заяви, че иска да се позиционира в центъра, а в същото време има много ляво говорене, крайно ляво говорене или популистко. Освен това в Европейския парламент седнаха при консерваторите. Всички това е много притеснително и ние искахме в разговорите да се изяснят тези факти.

За съжаление конструктивните идеи на НДСВ, за които партията се е борила през годините, не намериха отражение в разговора, нямаше политически и идеологически съвпадения, а напротив - имаше комбинация между перчене и претенции. Имаше изхвърляния, че се водят разговори с ДПС, че Бареков ще бъде новият Делян Пеевски, че там нещата са отработени и организирани. Твърдеше се, че има договорка между Бойко Борисов и Бареков и съответно между ББЦ и ГЕРБ, че ББЦ ще бъде партньорът на ГЕРБ, че ще участват в управлението, че ще имат министерски постове, че ще имат ключови позиции в министерствата. И всичко това било договорено и ние изобщо не трябва да се притесняваме, и въобще тази кампания е някаква бутафория.

След като свършиха разговорите, ние свикахме Национален съвет, обсъдихме разговорите и с другите формации и направихме равносметка и разбор с кои формации имаме някакви допирни точки. Казусът ББЦ и Бареков бяха обсъдени и единодушно Националният съвет прецени, че за нас е не просто неподходящо, а има дълбока несъвместимост между двете партии.

Как ще коментирате идеята на Бареков да блокира от утре границата с Турция, за да не позволи на българите в Турция да дойдат да гласуват в България?

Това си е чиста хулиганска проява. Затварянето на границата не е цивилизования подход към ограничаване тежестта на вота на турското етническо малцинство. Начинът, по който тежестта на вота може да е реална е, когато всички гласуваме и когато си отстояваме позициите, а не да търси у другите вина и да ги лишаваме от конституционни права. Затварянето на границата не само е хулиганска проява, но е дива форма на популизъм.

В този контекст е и обещанието на Бареков за 1 млн. работни места. Някой би сравнил това с обещанието на Царя за 800-те дни (обещанието на Симеон Сакскобургготиски, че ще оправи България за 800 дни, ако вземе властта). Само че разликата е като да сравняваш джобно фенерче със слънце. Горе долу такава е разликата между Бареков и Царя. Този емоционален политически популизъм няма как да роди нещо добро.

На тези избори българите трябва да бъдат много внимателни, защото може всички ние да си организираме много тежки временно чрез избора, който правим. Може да направим така, че да ни се наложи отново да има избори. Виждаме, че има тежка злоупотреба чрез създаване и насаждане на страхове и изкуствени проблеми, които после уж да бъдат решавани от един месия.

Дайте пример за подобно насаждане на страх.

Например увеличаване на цената на тока - внушава се, че ще се увеличава цената на тока с 40%, ох после ще ни успокояват, че ще е само с 20%. Ама то и с 20% няма нужда. Намаляването на пенсиите и въвеждането на данък върху пенсиите - ох, няма да има намаляване и данък, но всъщност няма да ги увеличават. Истината е, че нямат намерение да ги увеличават, но плашат хората с намаление. По същия начин е с куп неща, които напоследък ни заливат и плашат - ще ни залее бежанска вълна, ще има терористични актове...

Как е възможно вицепрезидент да каже, че ни предстои трета световна война (думи на вицепрезидента Маргарита Попова). Даваме ли си сметка какво хора избираме, възможно ли е държавник да говори така, възможно ли е да има такива сигнали от президентството. Може ли да бъдем толкова продажни за националната сигурност. 

Не можем да бъдем безотговорни и безучастни в деня на изборите. 

Относно увеличаването на цената на тока Вие смятате ли, че може да се справи енергийната система и без поскъпване на тока?

Няма нужда да се увеличава цената на тока. Към момента тя не е унифицирана за страните от Европейския съюз. Аз съм предложила унифициране, има такава методология за изчисляване на цената на тока от различни енергоизточници. Нека ползваме германския опит, не може в Германия цената на тока да е по-ниска, отколкото е в България.

Не може да изнасяме за Гърция ток с 30% по-евтин, отколкото продаваме на нашия бизнес. Трябва да се замислим много сериозно за преференциална цена за българските предприятия, която да помогне за съживяване на икономиката, а не за преференциални договори за някои от централите, които са успели да ги сключат чрез политически лобизъм. Аз съм на мнение, че трябва да се преразгледат тези договори. Ако се налага не само трябва да бъдат преразгледани, но и прекратени.

Трябва да се преразгледа монополизмът на ЕРП-тата. Въпреки че тези договори са сключвани от правителството на НДСВ. НДСВ в сегашния си състав категорично не одобрява свършеното тогава. Но оттогава минаха близо 10 години и много правителства, защо тези договори не бяха променени, защо не беше дадена възможност да се демонополизира пазарът. 

Как бихте разрешили кризата с КТБ, ако това зависеше от вас, ако зависеше от НДСВ?

Казусът КТБ, ако зависеше от нас, сигурно нямаше да се случи. Този казус има няколко съществени елемента. Първо всички си задаваме въпроса защо надзорът не си е свършил работата. Как е възможно, къде е бил този надзор и защо не се носи отговорност. Къде са управителят и подуправителят на БНБ.

Как е възможно в една банка, в която в момента не се извършва престъпление, да влязат ДАНС и прокуратура. Те могат да влязат, само ако в момента се извършва престъпление. Ако престъпление е извършено, то трябва да се установи от експертите и тези, които са го извършили, могат да бъдат намерени по домовете им. Нахлуването на ДАНС и прокуратурата предизвика паника у хората.

Отделно медиите бяха включени с пълна сила. След това имаме и намесата на политически лица, които още в по-ранен етап са принуждавали, става ясно, държавните дружества да си изтеглят парите, за да може да се предизвика криза с ликвидността. И отделно още преди това има политическа намеса, когато прекалено голям финансов ресурс от държавните предприятия и други, които са били принуждавани, е бил акумулиран и насочен към КТБ. 

Това е превърнало КТБ в един много рисков играч и и рисков инструмент в ръцете на политиците. Когато си я напомпал така, много лесно след това чрез едно сътресения в нея, можеш да предизвикаш падане на правителство, финансов хаос, икономически хаос, напрежение и страх у хората и чрез този страх да ги манипулираш преди избори

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови