"Антимафия": Време е да уволнят Ваньо Танов, арестуваният митничар е негов човек

Ива Оприкова 29 януари 2015 в 14:09 8757 19

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и арестуваният митничар Тодор Караиванов

Акция на ДАНС в митница Свиленград приключи с арест на временния шеф Тодор Караиванов. OFFNews се свърза за коментар с Григор Здравков от легия "Антимафия", който неведнъж е разкривал корупционните схеми в системата, както и задкулисните действия на управляващите през годините независимо от тяхната партийна принадлежност и тяхната зависимост с митниците.

Шефът на митница Свиленград е арестуван след шумна акция на ДАНС, а скоро  получи златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата администрация. Каква е вашата версия? Къде се пропука схемата в системата?

Корупционните схеми в Агенция „Митници“ не са от днес или от вчера, а от 4 години. Независимо кой управлява и кой е началник, там си действа организирана престъпна група, която си има установени тарифи. Ще ви припомня, че миналата година на 25 август ние подадохме сигнал първо до министъра на финансите Румен Порожанов, а по-късно и до главния прокурор Сотир Цацаров, в който подробно описахме какво се случва на митница Свиленград. Оттам сигналът е разпределен и към ДАНС. Там ясно се очертават схемите, по които печелят митничарите и как са изнудвани различните видове превозвачи. Няма значение кой е на власт, кой е шеф на Агенция „Митници“.

Впечатление прави, че арестът е извършен без знанието на Агенция “Митници“. Защо само началника, един началник корупция и контрабанда не прави сам? Шефът не стои на бариерата нали?

Тодор Караиванов е кадър на ГЕРБ, партийно проверен. Той управлява за втори път свиленградската митница, този път като временно изпълняващ длъжността началник. Да си припомним, че Цветан Цветанов като министър и ГДБОП проведоха същата акция на митница Свиленград, но тогава почнаха отдолу нагоре и хванаха митническите инспектори, които събираха незаконно такси на Капитан Андреево. По това време шеф на митница Свиленград е същия този Тодор Караиванов. Тогава Ваньо Танов се застъпи за него и каза, че той е изключително почтен професионалист и Караиванов мина между капките, дори не го преместеха от Митница Свиленград, а мина с последно предупреждение.

При правителството на Пламен Орешарски Караиванов не е разследван за нарушения, но преместен в Централното управление като съветник. Като се върна на власт, Ваньо Танов го върна като началник на най-важната митница у нас. Тодор Караиванов дори не успя да си спечели конкурса, но Танов го назначи като временен шеф. Имам информация, че още в първите дни на този пост през бариерата са пропуснати няколко големи пратки с наркотици, независимо от „перфектните“ скенери на Ваньо Танов. Кулминацията, разбира се, е преди дни, когато този човек е награден за изключителен професионализъм.

Схемата е следната: всичките пчелички на митницата събират от различните вносители, отчитат се на шефовете на смяна, отчитат и на шефа на митницата. Част от тези пари задължително отиват до ръководството в София, няма как да не се отчита в Централното управление. Знам също така, че парите за Централното управление не се предават в сградата, а на различни места в страната - предпочитани места за трансферите са Търново и Пампорово. Не знам защо при акцията на ДАНС се стига само до това ниво обаче. По неофициална информация в кабинета на Тодор Караиванов са намерени около 11 хил. евро, а в джобовете около 600 евро и част от банкнотите са били белязани. Той се опитвал по време на акцията да изхвърли парите от себе си, но не е успял. Сега чака защитата от шефа си, но този път няма спасение...

Това ли е "дневната" надница на митничаря-шеф?

О не, сумите, които се събират са доста по-големи. За 1 месец рушветите и нерегламентираните плащания достигат до 10 млн. евро. Само от контрабанда на цигари се печелят минимум по 200 хил. лв. месечно, 500 хил.лв. се печелят от автобусите. Всеки един от тях превозва контрабандни стоки в големи количества като маркови дрехи, маркови парфюми, цигари без бандерол, наркотични вещества и др. в нарушение на Закона за митниците и се отчита. Още толкова от карго-то само от сръбските лекотоварни бусове митничарите, за които легията твърди, че са организирана престъпна група, прибират около 95 000 лева месечно. От двата гранични пункта се събират общо по 10 млн.

Тези цифри със сигурност се знаят от Централното управление „Митници“. Каква е отговорността на Ваньо Танов? Как да ни убеди, че се бори за увеличаване на приходите във ведомството?

Тодор Караиванов е активист на ГЕРБ, протеже на Ваньо Танов, а Ваньо Танов е протеже на Бойко Борисов. Тези схеми в митниците са ясни и отговорността е на всички по веригата. Няма как да се печелят такива огромни цифри без протекция на най-високо ниво. Трябва ти и чадър и във финансово министерство. Надявам се обаче този път Ваньо Танов да бъде изхвърлен от системата. За него това е втори случай. ДАНС направи за половин година две акции на границата ни с Турция - и в двете бяха изловени шефовете. Да не забравяме, че Капитан Андреево е най-важната ни граница - от там минават всички джихадисти от Сирия, оттам минава целият поток хероин, контрабандни цигари. Как да влезем в Шенген с корумпиран шеф?

Когато повериш най-голямата си граница на партиен кадър, който е провален, няма как да ни приемат? За какво го награждава с повод и без повод? За да може да му чисти имиджа пред разкритията на обществени организации като нашата и да приспива медиите с успехи в разкриването на контрабандата? Искам да попитам сега г-н Порожанов, както и настоящия министър Владимир Горанов къде е преписката, която внесохме от август месец? Тя остана без резултат. Какъв е изводът? В министерството на финансите никой ли не иска да се занимава с контрабандните канали, с фабриката за фалшиви цигари в Свиленград? Защо няма никакъв резултат? Може ли една фабрика за фалшиви цигари между Свиленград и Хасково да работи безпрепятствено вече половин година.

Казват, че преди дни временният директор е назначил 20 нови митничари. Възможно е да имал информация, че изтичат данни и да е искал да подмени смените?

Пчеличките може да са различни, но шефовете на смяна са постоянна величина. Те са винаги на мястото си и контролират процеса. Когато започнеш като редови митничар, ти много добре знаеш процеса. Тарифата на назначаване на пост в митницата в Свиленград започва от: при най-ниските етажи 15 000 лв., на по-висок пост до 30 хил. евро. Различна е ставката, ако работиш на кантара, различна е на бариерата. Защо се плащат тия пари? Плащат се защото за 1 месец се избиват...

...т.е конкурсите и текстовете, които решават кой да бъде митничар са „дъвка“ за медиите...

Точно така - корупцията трябва да се легализира. Затова се обявяват конкурси, кандидати, текстове.

Съществува обаче и  една друга версия, че целта е друга - оставката на Ваньо Танов. В политическите среди се говори за мълчалива война между него и Цветан Цветанов?

Не е много достоверна. Има политически чадър и е забранено на службите да се разработва ръководството на Агенция „Митници“. Това е истината. Кой може да постави такъв чадър? Човек на най-високо ниво- председателят на най-голямата политическа партия у нас - ГЕРБ. Ако и сега остане без последствия и без оставки на най-високо ниво как да повярваме в добрите намерения, че борим контрабандата. Цветан Цветанов, колкото и да му е нелицеприятен Ваньо Танов няма как да организира една такава акция, най-малкото защото е във война с ръководството на ДАНС. Аз мисля, че акцията е провокирана от нашия сигнал, защото се изисква технологично време на службите за поставяне на СРС-та, за наблюдение и сега му е дошло времето. Периодът, в който е описан този сигнал е от 2009 до 2014 година. Нещата и при Пламен Орешарски, и при Бойко Борисов не са се променили. Парите от митница Свиленград нямат партийна окраска, те не миришат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!