Ако "Зелените" влезем в парламента, след 4 г. хората ще бъдат по-здрави, защитени и щастливи

Разговор с Борислав Сандов от ПП "Зелените"

Николаос Цитиридис 30 септември 2014 в 15:43 7102 14

Борислав Сандов, председател на "Зелените"

Борислав Сандов е председател на партия "Зелените" и водач в листите за изборите в Смолян и 23 МИР София. 

- Защо „Зелените” в България не се радват на популярността на своите колеги в Западна Европа? Защо засега няма почва за „Зелените” у нас?

- Съществува обща тенденция навсякъде по света. Автентичните зелени политически субекти стигат до реално представителство в институциите, включително в управлението на Западна Европа, в срок от 15 до 20 години. България не прави изключение. Да се надявам, че ние няма да чакаме като западните ни партньори, а ще успеем за по-малко от 10 години да стигнем до тази цел. Още повече, че успяхме в доста по-кратък период да проведем кампаниите, които те са водели през тези 20 години, и да постигнем сериозни успехи за каузите и политиките си.

- Каква е равносметката Ви до днес?

- Доста капацитет беше натрупан - експертен, организационен и най-вече популярността, налагането на бранда, на името. Въпреки всички фалшификации с използването на подобно име, всеки в България по един или друг начин знае кои са „Зелените”. Макар че не се свързваме с определено лице, не сме лидерска партия и изпъкваме по-скоро с политики, с действия и с добре свършена работа. От тази гледна точка разпознаваемостта е едно от ключовите неща, които ние успяхме да постигнем за тези вече 6 години от основаването ни през 2008 г.

Другото са успехите, свързани с наши основни политики. Както спирането на нерентабилни и много опасни за България проекти в енергийния сектор и в инфраструктурата, така и все по-големият тласък за участие на малкия и средния бизнес в тази сфера. Стотици са малките и средни фирми, които произвеждат енергия от възобновяеми източници. Това създава и нови работни места, и независимост от „естествените монополи.” Макар в България около 2% от хората да споделят нашата идеология по принцип, намерения за гласуване за ПП „Зелените” с номер 23 заявяват малко над един процент по последни данни от изследванията. Очевидно засега успяваме да мобилизираме твърдото ядро, но не с толкова значителни темпове колкото мекото ядро. Мекото ядро са хората, които припознават в нас ясен и принципен глас за промяната в живота ни, в институциите, в начина ни на мислене, но все още не се осмеляват да гласуват за нас.

- Какво не Ви достига да влезете в парламента и дори да преминете 1%?

- Това, което най-силно не достига, е усещането и разбирането, че достатъчно на брой хора симпатизират на „Зелените,” но не гласуват за тях. Усещането и налаганата манипулация, че ние сме твърде малки и няма смисъл да се гласува за нас, кара достатъчно голям брой хора да не гласуват за нас. Ако те го направят и преодолеят вътрешното си разбиране, че това е налагана позиция и чиста пропаганда, то много бързо ще се прекрачи онзи праг, при който хората вече ще знаят, че не само в Европа, но и в България „Зелените” имат силна подкрепа в обществото.

- С колко партии бихте намерили допирни точки и бихте ги счели за свои стратегически партньори в бъдеще?

- Трудно ми е да посоча конкретни партии, защото от една страна нашите политики се отличават драстично от политиките на другите партии, поне в някои отношения, и силно се разминават в останалите. От друга страна, по няколко ключови теми – образование, здравеопазване, макроикономика, околна среда и други – в обществото има практически консенсус.

Имаме припокриване в редица въпроси с партии, които и в момента участват в политическия живот, но ми е трудно да ги нарека “стратегически партньори”. По-скоро тематично по всяка от темите ние имаме усещането, че една или друга партия може да подкрепи наши конкретни стъпки и предложения, както се е и случвало през последните години, или поне да се съобрази с тях, както също се случваше. Примерите включват мерките не само в околната среда, но и за развитие на биологично земеделие, промените в Изборния кодекс и таванът на субсидиите в земеделието. Нашият път така, както го виждам, е на този етап самостоятелен. Той ще продължи да бъде самостоятелен до момента, до който влезем в парламента и решим дали да подкрепим или да участваме в една или друга следизборна коалиция. За предизборна коалиция не мисля, че имаме партньори.

- Как би изглеждала една такава следизборна коалиция с участието на „Зелените”? Знаем коя е най-голямата партия, това е ГЕРБ. Ако се наложи да подкрепите ГЕРБ някой ден в парламента, какво ще направите?

- Ние сме свиделите как преди десетина година имаше друга такава сила и партия, която в момента я няма въобще и тя може би ще получи и по-малка подкрепа спрямо нас. Става въпрос за НДСВ. Много е вероятно ГЕРБ да мине по същия път. За това ми е трудно да прогнозирам дали във времето, в което ние ще бъдем в парламента, ГЕРБ ще има такива позиции и такава подкрепа. Следизборна коалиция винаги трябва да се базира на конкретна политическа програма и на базата за нея да се говори.

- Как ще коментирате вдигането на цената на тока?

- " Зелените” отдавна говорим, че цената на тока изкуствено се поддържа ниска в България поради факта, че политически партии в България не успяват да повишат жизнения стандарт в страната ни. От тази гледна точка не е проблем цената на тока, проблем е нивото на възнагражденията, които получават българските граждани и въобще средствата, с които преживяват те. Просто сметката за ток е голяма спрямо доходите и затова по-голямата част от българите са “енергийно бедни”.

10-те процента увеличение на тока са значимо нарастване, но то няма да реши проблемите в енергетиката. Дори и самият служебен министър казва, че това няма да запуши цялата дупка в сектора, която вече е над 3 млрд. лева. Там трябва да се търсят съвсем друг вид решения. Цената на тока дори да трябва да се повишава, то това трябва да стане с по-малки темпове и да бъде съобразена с жизнения стандарт на хората у нас.

Това, което може да е част от решението на проблема с енергетиката, поне на първи етап, е прилагането на мерките за енергийна ефективност, ограничаване на работата по всички енергийни проекти, от които ние нямаме нужда, оптимизация на процесите и подобряване на администрацията. Пример за неефективна администрацията в момента е БЕХ, абсолютно ненужна структура, която не носи политическа отговорност, но в същото време е нагърбена да взема политически решения и носи допълнителна административна тежест. С прилагането на мерките за енергийната ефективност поощряваме гражданите да търсят подходи за енергийна зависимост на локално ниво. Да започнат от тяхната собствена къща или бизнес и да достигнат до населеното място и района, в който живеят, на база на безплатните около нас възобновяеми енергийни източници като слънчевото греене, вятъра, геотермиката, биомасата от остатъци и отпадъци, напора на водата. Тогава в бъдеще ограничените разходи може да доведат до запушване на дупката, а през това време гражданите да отидат не просто към по-евтин ток, а безплатен ток, който сами да произвеждат с все по-евтини технологии, които са и конкурентоспособни въобще на пазара.

По никакъв начин не трябва да се стига до продаване на държавните ВЕЦ-ове, защото това е един от начините да се запуши дупката в енергетиката, но ще лиши страната ни от съществуващи мощности на възобновяеми енергийни източници, които балансират енергийната система и с времето могат да покрият финансовите загуби в сектора.

- Кога според Вас най-сетне доходите ни ще станат европейски и как например може ще се подобри ситуацията за младите, които трудно намират работа?

- „Зелените” разполагат с идеи за политики във всички сектори. Друг е въпросът, че те не са толкова популярни основно заради факта, че търсят нашето мнение, когато става въпрос само за екологични въпроси. В същия момент ние имаме редица ключови реформи, които предлагаме за образованието, здравеопазването, икономиката и във всяка сфера на политическия живот.

Как може да се вдигне жизненият стандарт? Като се тръгне най-накрая по една национална програма и се използва максимално ефективно ресурсът, който държавата ни притежава. Това означава да се наблегне на различните форми на туризма, да се наблегне върху земеделието и то не върху това, което на единица площ дава субсидия, а това, което дава качествена храна, която все повече се търси на европейския пазар.

Това означава в образованието да създадем конкурентоспособност, за да имаме качествено, по-съвременно образование с нови методи, които да дават една по-висока стойност на българските дипломи. Бизнесът, включително в България, не признава толкова българските дипломи и иска да обучава винаги след това своите служители, ако търси професионалисти.

В здравеопазването трябва максимално да се търси профилактика и превенция, защото в момента нямаме здравеопазване, ами болнолечение. То струва 4-5 пъти повече на държавата отколкото едни мерки за предпазване и превенция от болести. Сега здравеопазването освен че е скъпо, превръща бизнеса в неконкурентоспособен и не може да разчита на сигурна работна сила и често пъти служителите са в болнични, защото всичко е насочено към лекуването, а не към превенцията и то по един недобър начин.

Ако става въпрос за данъчна политика например, необлагаемият минимум не пречи икономическото израстване в България, а в същия момент създава предпоставки за изолация на все по-голяма част от обществото, затова такъв трябва да се въведе, в размер на минималната работна заплата

Не на последно място, трябва да се създават повече зелени работни места, което ще дойде и с нарастването на зелената икономика. Ето например в енергетиката, ако преминаваме от централизирана, базирана на изкопаеми горива и ядрена енергетика система, към децентрализирана система, базирана на възобновяеми енергийни източници, ние ще имаме пъти повече работни места. По същия начин е в земеделието. Ако не разчитаме на човека с комбайна от големите градове да обработва земята на редица села, то ние ще имаме съхранени работни места и нова заетост в селското стопанство.

Ако в туризма не разчитаме на големи хотели, които бетонират нашето крайбрежие, а разчитаме на широка гама от услуги при алтернативния туризъм, то пак ще имаме редица нови работни места. При всички тези отрасли допълнителният приход ще остава тук. Не в Русия за купуване на енергийни ресурси, не в ръцете на туристически агенции от Западна Европа, които ползват по-нисък данък от 9% за масовия туризъм, а на всички хора, които са свързани с алтернативния туризъм.

Ето че напасвайки приоритетни отрасли, развивайки ги в рамките на зелената икономика, което е и търсен продукт в Европа в момента, ние можем едновременно да повишим приходите в България, да увеличим работните места и да ограничим целия този порочен процес на централизиране, който води със себе си и корупцията и политическата обвързаност. В образованието например трябва да се подкрепят startup програмите, които са ключови за младите хора. Вместо завършилите да напускат държавата и държавата да губи толкова пари, инвестирани в тяхното образование, тя да даде още малко за startup проекти, които дават първоначален тласък на един млад човек да тръгне да реализира нещо в нашата страна. Отделно въвеждането на електронно правителство ще даде възможност на българи, които дори не живеят в България, да бъдат все по-активни в процесите, които се случват у нас и защо не да се върнат и да се развиват тук.

Как ще изглежда България след 4 години, ако „Зелените” са в парламента?

Това, което със сигурност ще се случи е, че хората ще бъдат по-щастливи и по-здрави, защото ще наблегнем силно върху условията на живот в страната. Не говоря само за социалните условия, говоря за най-първите естествени условия, свързани с качество и чистота на въздуха, свързани с чистота на водата и храната. Онова, което всеки ден правим, но забравяме колко е важно, а то всъщност ни поддържа живи и здрави.

От друга страна това, което ще направим, е да има повече възможност активните граждани и представители на гражданското общество да ползват трибуната на Народното събрание, да бъдат овластени и с това да влияят на важните решения чрез използване на повече инструменти за пряка демокрация.

Разбира се, отделно хората ще бъдат и по-защитени, защото няма да позволим изсичането на горите, в онази част, в които те имат роля на защитни гори и предотвратяват наводнения. Ще създадем условия за равен достъп на всеки гражданин – на хората в неравностойно положение, на малцинствата. Равен достъп за всички, с равен старт, без корупция и без задкулисие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!