Адвокат Симеонов: Цветан Василев няма да се върне у нас, докато го заплашват с белезници

Ива Оприкова 06 март 2015 в 17:02 6578 5

Висшият съд в Белград прецени, че искането на българските разследващи за екстрадицията на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев съдържа необходимите основания за това. Ще екстрадират ли банкера в странство и кога? ОFFNews.bg потърси мнението на адвоката му Константин Симеонов.

Висшият съд на Белград реши да екстрадира банкера Цветан Василев. Какво предстои оттук натататък?

Решението на Висшия съд не е новина. То е взето преди 20 дни. Процедурата в Апелативния съд в Белград вече тече, а екипът на адвокатите на банкера Цветан Василев в Сърбия са обжалвали решението. Българските юристи нямаме права пред сръбския съд, но знаем процедурите. Окончателната дума по казуса ще има сръбският правосъден министър, който има правомощията да се произнася по тези казуси в Сърбия.

Има ли срокове, в които ще се произнесе Апелативния съд? Кога ще чуем окончателната дума по казуса и на сръбския правосъден министър?

Сърбия не е член на ЕС и там за срокове въобще не можем да говорим. Трябва първо да минат решенията на първите две инстанции на съдилищата в Белград. След като се случи това окончателното решение на Апелативния съд се изпраща на правосъдния министър в Сърбия и той взима решение. А за там въобще не може да се говори за време и срокове.

Като защитник подържате връзка с банкера в странство. В крайна сметка иска ли г-н Цветан Василев процес у нас, иска ли да се върне в България или ще бави процедурите по екстрадицията докрай?

Днес не съм се чувал с него. А дали иска да се върне в България? Ако вие искате да отидете до Холандия на разходка и знаете, че на границата ви чакат белезници едва ли бихте предприели подобна туристическа дестинация. Така е и при Цветан Василев. В момента, в който пристъпи в България ще го задържат от прокуратурата под стража за 72 часа. Прибирайки се у нас банкерът ще отиде в килиите на “Г. М. Димитров” и тъй като това не е най-приятното място за прекарване на времето разбира се, че ще се бори докрай. От Цветан Василев знам със сигурност, че ще премине всичките етапи на процедурите по екстрадиция.

т.е заради белезниците и ареста от 72 часа ще бави  процедурите...

Да, ще ви напомня, че ние още от самото начало през септември, когато банката можеше да оживее, поискахме официално да се премахнат тези 72 часа, както и издирването от Интерпол, за да може да се прибере. Сега вече всички го съветваме да не се прибира. Спомняте си, че поискахме да го разпитат чрез видеоконферентна връзка. Посочихме опцията в НК, но прокуратурата каза: "Няма как да стане, това не е за нашите условия". Ако някой си направи труда да анализира постановлението, ще установи невероятните глупости в обясненията на българската прокуратура.

Зам.-главният прокуроро Борислав Сарафов обяви в началото на годината, че забавянето на процедурите е знак, че сръбските власти може да не върнат въобще банкера в България, като намекна за връзките на Василев - икономически и политически в Сърбия?

Връзките на Цветан Василев - икономически, политически и др. нямат нищо общо с процедурите по екстрадицията му и с решенията на съда. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов не знам откъде има такава информация. Да си потърси дипломата по напред, а след това да умува за опциите по завръщането на Цветан Василев. Като говори Борислав Сарафов все едно чувам Роман Василев. След всяко изявление на прокуратурата човек се пита къде е пресечната точка на обвинителите и реалността на закона - процесуален и материален. Процедурата периодически се опитва да дезинформира обществото със странни умозаключения или да устройва спектакли, както беше с преместването на картините на Цветан Василев. Трансферът на картините беше като новогодишен подарък за вас журналисти. Месеци наред никой не се интересуваше от Цветан Василев, никой не го търсеше когато беше във Виена. Сега всички умуват защо не се прибира...

Докъде стигна разследването на прокуратурата за пране на пари? В средата на октомври от обвинението съобщиха, че подобни производства срещу Василев и съпругата му Антоанета се водят освен в България и в Швейцария, и в Лихтенщайн?

Няма такава проверка. Г-жа Василева се яви на разпит в столичното следствие. До този момент нито аз, нито Цветан Василев сме уведомени, че има образувано досъдебно производство, няма и повдигнато обвинение. А за Лихтенщайн и Швейцария нямам представа какво се случва? Ако оттук са изпратили запитване, това не означава разследване нали? Не съм виждал никакъв документ, който да удостоверява, че Василев е разследван за пране на пари, но прокуратурата у нас за съжаление е свикнала да говори празни приказки на площада и като краен резултат се случва това, което главният прокурор пожелае. Разсипаха му банката и имиджа на човека защо, защото един дебел псевдобизнесмен и политик поиска и дърпа за шлифера и шефа на БНБ, и главния прокурор, а и май и премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови