Франс прес: Най-лошото за руската икономика предстои

OFFNews 21 декември 2014 в 11:15 17405 30

Главоломно растящи цени и крехка банкова система. Това е състоянието на Русия в момента. Рублата е стабилизирана, но Русия все още е изправена пред тежките последици от сътресенията в страната през изминалите дни. 

С облекчение приключи седмицата за руснаците. След като имаше период, когато 80 рубли се разменяха за долар и 100 за евро, в момента рублата стигна до ниво 60 за долар и 73 за евро. 

Двоен удар за Русия се оказа спада в цените на петрола. 

В понеделник рублата падна с 10%, а във вторник с 20 на сто. В този момент Интернет сайтовете и част от магазините са били препълнени, а целта на посетителите е била да купят всичко, от което имат нужда, преди в сила да влязат новите, увеличени цени. 

На пресконференция президентът Владимир Путин заяви, че страната ще се възстанови, но призна, че този процес ще отнеме около две години, пише агенция Франс прес, цитирана от news.yahoo.com.

"Доверието е разклатено - в банката, във валутата, в икономиката", заявява анализаторът Крис Уийфър. Тенденцията, според него, е през следващите 6 месеца икономиката да става все по-зле.

Ситуацията в Русия е и причина част от магазините да затворят. Аpple реши да преустанови продажбите си в руския онлайн магазин. От ИКЕА пък заявиха, че може да има известни разминавания между цените в Интернет страницата им и на място в магазина. Веригата преустанови продажбата на кухни и битова техника. 

Две марки коли - Опел и Шевролет, вече не се доставят в автокъщите. 

Има опасност и част от световните марки да изчезнат от руския пазар, е мнението на много от жителите. 

Вече е налице и спад в доходите на руснаците в сравнение с 2013 г. 

"Валутната криза се разпространява и в банковия сектор", пише Уилям Джаксън в Capital Economics.

Руските депутати одобриха законопроект за рекапитализация на банките на стойност един трилион рубли. 

Положението в Русия припомни на голяма част от руснаците 1998 г., когато държавата не успя да плати дълга си. Мнението на специалисти е, че няма как да се направи паралел между двете ситуации, тъй като сега страната е в добра финансова форма. 

Резервите на Централната банка се равняват на 400 000 000 000 щатски долара.

Публичният дълг е малко над 10 на сто от БВП. Бюджетът остава балансиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!