15 са жертвите на взрива в Горни Лом (снимки)

OFFNews 02 октомври 2014 в 13:43 10071 14

Няма надежда за оцелели след взрива в завода в село Горни Лом вчера.

Това обяви директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия и аварии" Николай Николов след извършения оглед.

По думите му жертвите на взрива са 15 души.

"От огледа, който извършихме, надеждите за намиранe на оцелели се изпариха. Смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме го и на близките, допълни Николов.

Сред загиналите са и трима души от ръководството. Две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

„Взривът е бил изключително силен. Две от сградите ги няма. Образувал се е кратер. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради. Отломки от 150-200 килограма са летели навсякъде”, каза Николов.

По думите му, за да се стигне до подобно развитие на нещата, явно има човешка грешка.

На мястото на взрива е имало три коли, които са били в неузнаваемо състояние.

"Ще продължим да обхождаме района и да намерим нещо. Но след това, което видях, не се вижда нито частичка от жив човек", заяви Николов.

Същинският оглед на мястото на взрива в завода в село Горни Лом ще започне утре сутринта. Ще бъде спазен срокът от 24 часа, който изтича довечера в 21.40 часа, но поради това, че в този час на денонощието е тъмно и няма да има възможност служителите на военните и МВР да направят огледа, затова той ще започне утре рано по светло.

Една от версиите за инцидента е невнимание при отваряне на мините и недоглеждане от страна на служителите е причината за трагедията.

Междувременно правителството обяви 3 октомври за ден на национален траур. Премиерът Георги Близнашки отмени програмата си за днес и утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!