"Ударих лекаря, защото ме хвана за гърлото. Беше озверял"

OFFNews 24 януари 2015 в 08:44 22767 58

Снимка Нова тв

Борис Десподов (с черния пуловер) и Хосе Мансо в студиото на Нова тв.

"Ударих лекаря, защото ме хвана за гърлото. Беше озверял." Това заяви Борис Деспотов в студиото на Нова тв тази сутрин.

Миналата седмица той отишъл в Университетската болница "Св. Анна" в София със своя приятел Хосе Мансо, чийто тъст лежал в реанимацията там и бил в критично състояние. Двамата влезли в реанимацията, където достъпът е забранен, лекарят д-р Димитър Николаков ги изгонил и Деспотов ударил лекаря.

Борис и Хосе дойдоха в студиото на Нова тази сутрин, за да разкажат тяхната гледна точка за случилото се.

"Отидохме да дарим кръв. В 12.15 ч. се качихме от кръводарителския център до реанимацията с потвърждението за кръводаряване, за да попитаме за състоянието на пациента. Позвънихме на звънеца на входа на реанимацията. Санитарката излезе и попита: "За кой сте?". Той каза името на пациента, давайки картона, и попита за информация. Жената отговори: "Каквото са ви казали сутринта, това е".

Искахме повече информация, защото току-що бяха казали на дъщерята на пациента, че баща й е получил инфаркт. Но тя беше толкова стресирана, че не успя да ни обясни нищо, разбрахме само думата инфаркт.

Сантарката каза "Да, изчакайте тук". Часът стана 1 без 15, звъннахме пак. Същата жена излезе. "Кажете". Отговорихме "Знаете за какво сме тук, кажете поне има ли смисъл да седим". Жената ни отвърна арогантно: "Аз съм санитарка, не съм длъжна да ви казвам нищо". Обърна се. Нито "довиждане", нито нищо. Влязох след нея и започнах да говоря високо, така, че да ме чуят всички: "Такива ли сте лекарите? Ако така карате да се чувствах близките на пациентите, какви грижи полагате за тях?". Там беше началникът с още лекари. Дойде и ме избута. "Ти кой си? Защо си тук?". Избута ме - с едната ръка за гърба, с другата - за рамото. Излязохме навън. "Ти кой си, бе?" Обясних, че съм с приятел, чийто тъст е в реанимацията. Приятелят му обяснил, че жена му е получила информация, която не е разбрала и иска да разбере повече за състоянието на пациента.

Той започна да му се кара и да изтъква как той е началник а ние сме никои. Ядосах се и му изтъкнах че е положил Хипократова клетва. Той видимо се жегна, обърна се: "Ти какво разбираш от Хипократова клетва?" и ме хвана за врата. Казах "Пуснете ме, ще ви ударя". Той продължи да ме държи за врата и да говори, не мога да кажа какво. Ударих го през ръката, той продължи, ударих го втори и трети път. Вървях назад, той вървеше към мен, видимо озверял. Бях стигнал до края, нямаше къде повече да отида и излязох пред сградата. Видях, че влиза патрулка и се върнах", разказа Борис.

Не бях прав да вляза в реанимацията. Съжалявам, че се стигна до там, но не се извинявам. На този доктор не бих се извинил. Не съм срещу лекарите, не съм срещу министъра, а срещу този човек. Независимо от социалното и професионалното ми положение, всички като хора сме задължени да се държим по определен начин, каза още младежът.

За коментар по случая в разговора се включи по телефона и д-р Димитър Николаков.

"Двете момчета не са виновни за агресията към мен. Не ги обвинявам. И ще ви кажа защо. Те не знаят какво означават ред и дисциплина и това е проблем на мен, като лекар, и на вас, като журналист. Преминаха два червени знака "Стоп", навлязоха на територията на реанимацията, където се намират критични пациенти с опасност за живота. А ако влезе неекипиран човек, той може да носи външна инфекция и да изложи на риск живота и здравето на пациента. От друга страна, той може да изнесе инфекция от отделението, което е особено опасно за здравето на хората извън болницата. Изпълнявал съм единствено и само задълженията си по длъжностна характеристика, която изисква да не допускам разпространение на инфекции. Не търся вина у този господин, който ме удари. Личността на д-р Николаков няма никакво значение. Значение има само здравето на пациентите. Реагирал съм, за да запазя здравето на пациентите", каза д-р Николаков.

Той бе категоричен, че не приема агресивната реакция на младежите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!