Акушерка преби бебе на 4 дни в София (обновена)

OFFNews 23 април 2015 в 17:55 48314 33

Акушерка в столичната болница "Софиямед" е пребила новородено на четири дни. Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу Емилия Ковачева за опит за умишлено убийство на детето, съобщава БГНЕС.

Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

Бебето е в реанимацията в „Токуда" и е свалено от апаратна вентилация, като вече е на спонтанно дишане. Продължават изследванията, има известно подобрение в състоянието. 

Изчаква се да се стабилизира, за да се направи ядрено-магнитен резонанс на главата му. Новороденото е под постоянно наблюдение.

Инцидентът се е случил по време на нощно дежурство в столичната болница „Софиямед". Една от акушерките, които се грижат за бебета в Неонатологията на лечебното заведение, си е позволила да удари няколко пъти по главата новороденото. Тя е опитала да прикрие деянието си, като не е съобщила на дежурния лекар, че състоянието на новороденото се е влошило. 

Скандалното поведение на акушерката е разкрито на сутринта в момента, в който редовната смяна постъпва на работа. Уведомени са органите на реда, а акушерката е на разпит в полицията.

В становище до медиите ръководството на софийската болница съобщава, че във връзка с "извършена вътрешна проверка, УМБАЛ „Софиямед” отстранява от длъжност свой служител за установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал.

В съобщението се казва още, че от болничното заведение няма да дават повече информация във връзка със случая докато тече разследването, в което те оказват пълно съдействие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!