Юбер ще обжалва глобите от КЗК

OFFNews 06 юли 2015 в 20:25 4800 8

От "Юбер" (Uber) излязоха с официално становище, че ще обжалват решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ги глоби с 200 хил. лв. заради нелоялна конкуренция.

"Ние ще обжалваме това решение, тъй като идването на Uber в България означава, че потребителите имат повече избор и сигурна и достъпна алтернатива за пътуване от точка А до точка Б", пише в становището на Uber.

От платформата за споделено пътуване подчертават, че са оказали пълно съдействие на КЗК и са предали всяка информация, която им е била поискана. Според тях обаче решението на Комисията противоречи на становищата от национални органи по конкуренцията в редица други европейски страни.

"Платформите за споделени пътувания могат да намалят броя коли на пътя, като същевременно допълват съществуващите транспортни опции", подчертават от Uber.

Според тях редица европейски съдилища са отхвърлили искове за нелоялна конкуренция на таксиметрови компании, каквато е и причината за наложената глоба у нас.

Публикуваме пълният отговор на Uber без редакторска намеса:

Днес КЗК обявиха, че ще глобят Uber, базирано на становище за нелоялна конкуренция, частично внесено срещу Uber от таксиметрова компания “ОК Супетранс”.

От момента, в който КЗК се свърза с нас, ние сме указали съдействие и сме подали всичката поискана информация, относно дейността на Uber в България.
Ние ще обжалваме това решение, тъй като идването на Uber в България означава, че потребителите имат повече избор и сигурна и достъпна алтернатива за пътуване от точка А до точка Б. Наличието на повече избор е добре за потребителите, бизнеса и българската икономика, тъй като конкуренцията винаги допринася за по-ниски цени и по-качествени услуги.

Решението на КЗК противоречи на становищата от множество национални органи по конкуренцията в Европа, включително в Германия, Франция, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, които публично подкрепиха Uber и ползите, които носят на потребителите. Същевременно, съдилищата в други европейски държави, последно в Швейцария, отхвърлиха искове за нелоялна конкуренция на таксиметрови компании.

Платформите за споделени пътувания могат да намалят броя коли на пътя, като същевременно допълват съществуващите транспортни опции. В момента има 700 000 коли в София, които ако се използват по-оптимално могат да се намалят до 175 000, подобрявайки градската мобилност, намалявайки трафика и негативните последици за околната среда.

Хората в София показаха, че искат повече избор като десетки хиляди от тях са свалили апликацията. Услугата за споделено пътуване на Uber в София дава на хората безопасен, удобен и достъпен начин на придвижване и ние ще продължим да им даваме услугата, която те обичат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови