Шефът на КФН: Проверявали сме КТБ, но не за банкова дейност

Нели Чолашка 28 април 2015 в 15:51 3687 5

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Стоян Мавродиев

"Ние нямаме отношение към КТБ. Проблеми с дружеството, търгувало на борсата и инвестиционния посредник, не е имало. Проблемите с КТБ са на друга плоскост, касаещи начин на раздаване на кредити, обезпечения, свързани компании".

Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев преди да влезе на среща с депутатите от Патриотичния фронт в парламента (ПФ прави всяка седмица тематични срещи с експерти по актуални теми).

По думите на Мавродиев инвестиционният посредник и управляващото дружество на КТБ са били много стриктно регулирани от КФН и на това поле няма проблеми.

"Когато са констатирани проблеми, са вземани надзорни мерки със съответните глоби и административно наказателни актове. Ние сме глобявали и КТБ и инвестиционния посредник. Примерно – пазарни манипулации. Имаше един казус, когато бяха глобени със значителен размер глоба. Но това са административно наказателни нарушения, които касаят търговията с финансови инструменти. Те по никакъв начин нямат връзка с основния проблем – банковата дейност", обясни още Мавродиев.

Той уточни, че с Патриотите иска да говори за небанковия сектор.

"Ние сме предложили голям пакет законодателни промени в парламента, както в комисията по бюджет и финанси след изслушванията ни там, така и на временната анкетна комисия за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Този проект за промени е отдавна предоставен, надявам се да бъде разгледан и приет. Там са набелязани мерки, които ние сме идентифицирали още през 2011 - 2012 година, които виждаме, че са доста актуални и в момента", коментира Мавродиев.

Шефът на КФН обяви още, че комисията е подготвила голям законопроект за чисто нов кодекс за застраховане. Този кодекс всеки момент щял да бъде внесен в парламента. 

Новият кодекс най-общо предвижда по-добро корпоративно управление, по-големи изисквания към управителните съвети и акционерите, изисквания за платежоспособност по отношение на резервите, на собствените капитали, обясни Мавродиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!