Шефът на Газпром: Има достатъчно газ за Европа

ОFFNews 17 септември 2014 в 21:48 3900 3

Алексей Милер.

Снимка РИА Новости.

Алексей Милер.

Имаме достатъчно газ, за да заредим цяла Европа, увери шефът на "Газпром" Алексей Милер на среща днес с Владимир Путин, съобщи ИТАР-ТАСС.

Той заяви, че доставките на газ за страните в Европа продължават спрямо подписаните споразумения, без да има промяна в количеството доставян енергиен ресурс.

"Газпром" е заредил в подземните хранилища на Европа 3,8 млрд. куб. м газ от договорените 5 млрд куб. м., подчерта Милер.

Русия е способна да задоволи в пълния им обем нарастващите нужди от газ на Европа и Китай, добави главата на газовия концерн. "Газпром" е способен да достави на Китай до 100 млрд куб. м. газ за срок от 20 години, обясни Милер като уверение за предстоящите преговори с азиатската държава за доставката на 30 млрд куб. м газ за срок от 30 години.

Според него газовата фирма планира да добие тази година 463 млрд. куб. м газ при максимална възможност за добив от 617 млрд куб. м годишно.

Милер съобщи също, че във връзка с неблагоприятната прогноза за предстоящата зима в Русия "Газпром" е увеличил обемите за попълване на хранилищата до рекордно равнище. "Ние увеличихме плановите обеми на запълване на хранилищата до 72 милиарда кубични метра", каза Милер, като уточни, че вече са складирани 60,5 милиарда кубични метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови