Цветан Василев: Започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком"

OFFNews 22 декември 2014 в 15:53 24611 23

"През март тази година започнаха да ме изнудват да прехвърля част от "Виваком", заплашвайки ме, че ако това не се случи, ще има фатални последствия. Мисля, че през последните шест месеца наблюдаваме тези последствия", заявява мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю пред агенция "Новините", публикувано на 22 декември.

"Връх на арогантността и доказателство за силната политическа зависимост на прокуратурата беше отказът да се разследва мой сигнал срещу изнудване от депутата от ДПС Делян Пеевски от май 2014 г. Крайно удобно, официален отказ получих съвсем наскоро, след почти 6 месеца професионален театър, който целенасочено доведе до краха на КТБ АД. Опитът за превземане на "Виваком" чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства", допълва Василев.

По думите му против волята на акционерите в компанията Надзорният й съвет е освободил председателя на Управителния съвет, а "адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ, е намеквал лично пред ключови директори във "Виваком", че ако не гласуват, както ги помоли, ги чака физическа саморазправа".

Същият този адвокат - казва Василев - доста често може да бъде срещнат в коридорите на Следствието или напът между Дубай и Лихтенщайн.

"Крайно интересно е той чии интереси защитава, пращайки „сигнали“ на директори във Виваком - своите лични, или на партиите, до които е близък", коментира той.

Мажоритарният собственик на КТБ твърди, че банката е станала жертва на правораздавателната система, БНБ, Националната агенция за приходите, Българска банка за развитие и службите за сигурност и че това е било толерирано от правителствата, които са позволили "нездравите интереси на тези кръгове" да определят националната политика в цели сектори на икономиката, както и назначенията на ръководни длъжности в държавни институции.

"Марионетното правителство на Пламен Орешарски, в което важна роля изпълняваха Петър Чобанов и Цветлин Йовчев, утвърди окончателно ДПС като един от хегемоните в държавния апарат. Едва ли е странно съвпадение, че за „добри заслуги“ някои от тези кадри бяха подбрани в изборните листи на партията", казва Василев.

Прокуратурата не прави изключение от правилото за зависимост, заявява Василев.

"Българската прокуратура не прави изключение от правилото за зависимост. Ще се досетите за конкретните имена на магистратите, участвали в организацията на позорната атака срещу КТБ АД, като се замислите кои между тях непрекъснато дават интервюта, в които нарушават фундаментални правни принципи като презумпцията за невинност и неретроактивност на законите, както и приканват към нарушаване на български и европейски правни норми. Непремерените изказвания на същите тези магистрати са основната причина за създаването на паника у вложителите и последващата вълна от масови тегления от банката", пояснява той.

На въпроса защо икономическият кръг на ДПС се е обърнал срещу КТБ Цветан Василев отговаря:

"Бих искал да изтъкна за пореден път, че фирми, които се ползват с протекциите на определени политици, имат интерес да стопят дълговете си в КТБ АД. Освен това, подчертавал съм неведнъж, че много български политици считат себе си за недосегаеми - злоупотребяват със служебното си положение, за да изискват лични облаги".

За любимата на властта банка до преди няколко месеца Василев казва, че КТБ привличала държавните пари чрез конкурси, на които КТБ предоставяла много по-добри условия от конкурентите си и че средствата на държавните дружества "представляваха по-малко от 7% от активите на банката".

"В България има стотици държавни дружества и мога да ви уверя, че повечето от тях не са се облужвали при КТБ. КТБ винаги е работила предимно с перспективни частни фирми от структурно-определящите сектори на българската икономика", казва Василев.

На въпрос какви са причините за разрива между него и Делян Пеевски и има ли той връзка с проблемите за банката и с проекта "Южен поток" Цветан Василев отговаря:

"Тезата, че атаката срещу КТБ АД е последвала в резултат на разрив между мене и Делян Пеевски удобно се разпространява от организаторите на наказателната акция срещу банката. За мене Пеевски е един от видимите инструменти, употребени за реализацията на плана, но имената на сценаристите тепърва ще излизат в хода на делата пред съда. КТБ АД беше нападната, защото се противопоставих на политическия модел в България и отказах да бъда изнудван от водещите политически партии в страната. За съжаление, у нас мафията се е срастнала с властта. За това не се посвениха да мобилизират цялата тежест на държавния апарат, както и да пожертват човешки съдби - да обвинят хора в неща, които не са извършили, да лишат вложители от достъп до спестявания, да компрометират перспективите за развитие на множество клиенти, които ползваха КТБ като обслужваща банка и държаха оборотните си средства там. Организаторите на кампанията срещу КТБ АД са изцяло мотивирани от нестихващия си животински апетит за кражба и грубо използват държавните институции за лично облагодетелстване".

Василев критикува БНБ с думите:

"БНБ беше основен инструмент в комплота срещу банката и не се посвени да наруши многократно и българското, и европейското законодателство, за да удовлетвори интересите на политическите кръгове, които я контролират.

...

На първо място, регулаторът приложи двоен стандарт като при равностойни обстоятелства предостави държавна помощ на ПИБ, а отказа такава на КТБ АД с мотива, че КТБ е особена банка. Крайно странно е защо БНБ оторизира КТБ да придобие Креди Агрикол България ЕАД, ако е била убедена, че има нещо нередно с КТБ АД? Не е случайно, че атаката срещу банката започна на 12 юни 2014 г. – деня, в който придобиването беше финализирано. На второ място, БНБ с месеци отказваше да се срещне с акционерите, които имаха работещ план за възстановяване и преструктуриране на КТБ АД.

...

БНБ назначи квестори, които не отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции. Позволи да се злоупотреби с лични данни на клиенти, които абсурдно и безпрецеденно изтекоха в медиите, въпреки че са обект на банкова тайна и въпреки че това е незаконно. Дълго време БНБ не даде възможност на клиенти да изплащат своите кредити със средствата, които са им налични по депозитни сметки. Като цяло много колеги от КТБ ми се оплакаха и от неадекватно и непрофесионално отношение от страна на квесторите.

---

Връх на умишлената кампания, целяща ликвидацията на КТБ АД, е така нареченият одит, който стана повод за пускане на слух, че в КТБ АД има „дупка“ от над 4 милиарда. От една страна, анализът, направен от консултантските компании, няма статут на одит - самите консултанти са отказали да се разпишат, че това е одит. От друга страна, анализът е извършен на базата на методология, която не само до момента не е прилагана към друга българска банка, но не е официално приета и в Еврозоната. Доколкото съм запознат, има идеи тя да се прилага чак след 2018 г. ... Благодарение на тази методология, активи на КТБ са обезценени многократно, с което изкуствено БНБ създаде въпросната „дупка“, за да постигне формално условието да отнеме лиценза на КТБ АД - негативен капитал - да докаже обвиненията на следствието и прокуратурата и да внуши на обществото тезата на ликвидаторите, че банката е източена.

Василев заявява, че не е оптимист за банка "Виктория" "не защото банката няма потенциал, а защото попадна в престъпните и зависими от политико-икономически групировки ръце на БНБ".

"Наскоро БНБ смени ръководството й все едно е собственик на банката, пренебрегвайки интересите на акционерите в КТБ. Носят се слухове, че Управителят на БНБ лично е предлагал „Виктория“ за продан на Българската банка за развитие, която е под контрола на няколко водещи политически сили в момента. Убеден съм, че има апетити към нейното разграбване", допълва Василев.

Мажоритарният собственик на КТБ, който живее в Белград, заявява, че ще се върне в България, само ако е гарантирана физическата му сигурност, както и справедлив процес.

"Но в момента няма индикации за това. Точно обратното, мафията все повече овладява политическата система и налага мутренско-рекетьорски подход на управление", казва той.

"Крайно нагло е да се разпространяват слухове, че България взима международен заем заради КТБ. България взима заем заради тежките последствия от некомпетентна и неадекватна политика, прилагана с години, която доведе до краха на множество сектори на икономиката", казва още Василев.

"Вярвам обаче, че който копае гроб другиму, сам пада в него. ... Сун Дзъ е казал, че ако гледаш реката достатъчно дълго, ще видиш по течението телата на своите врагове. Те са в брак по сметка и сами ще се унищожат един друг, още преди съдът да е стигнал до тях", завършва интервюто Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!