Теменужка Петкова и руският енергиен министър обсъждат "Южен Поток" по телефона

OFFNews 17 декември 2014 в 13:47 5127 3

Теменужка Петкова

Проектът „Южен поток“ ще бъде тема на обсъждане в предстоящия телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак. Очаква се разговорът да бъде проведен в петък, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. 

На предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов начерта пред министрите конкретни стъпки по казуса „Южен поток“. Като част от тях България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

Като резултат от проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Румъния и Унгария, г-н Шефчович е упълномощен от държавите–членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта „Южен поток“. Планираният сега телефонен разговор между министър Петкова и руския й колега Новак е част от усилията на нашата страна да подкрепи този процес и взимането на окончателно решение по проекта.

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на „Южен поток“. Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!