Прокуратурата проверява Ваньо Танов за скандално назначение

Ива Оприкова 27 април 2015 в 17:50 4399 2

Снимка БГНЕС

Софийска градска прокуратура е образувала предварителна проверка на 15 април срещу шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов по сигнал, съдържащ данни за престъпления.

Поводът е проведен конкурс за шеф на отдел "Организация и управление на човешките ресурси". На 23 февруари синдикатите от "Подкрепа" в митниците написаха писмо до финансовия министър Владислав Горанов, в което алармираха за поредната корупционна практика във ведомството при назначаване на държавни служители. Според сигнала конкурсът е бил нагласен да бъде спечелен от определен човек – бившия началник на тази дирекция от първия мандат на Танов в митниците Елена Кирилова – Шчербакова.

Както ОFFNews.bg вече писа новият конкурс за директор на отдел "Организация и управление на човешките ресурси" беше обявен на 06.01.2015 година, а седмица по-късно на писмения изпит всички кандидати набързо били елиминирани.

Конкурсът показал, че няма подходящ външен експерт за длъжността. Най-добре представилите се на сложния профосионален тест при първия конкурс са служители в дирекцията, които освен всичко останало се ползват с уважението на колегите си, но победител на финала не е излъчен. Само три дни по-късно със заповед на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов се обявява нова дата за изпит. На 17-18.02.2015 г. е проведен и втория конкурс. Новата процедура се провежда при същите условия и със същата изпитна комисия, но този път професионалният тест е несравнимо по-лесен, твърдят синдикатите.

До финала и интервю са допуснати само трима кандидати – двамата митнически служители, откроили се и на предишния конкурс, и г-жа Елена Кирилова - бивша шефка на отдел "Организация и управление на човешките ресурси". Срещу конкурса и участието й скочиха синдикатите в митниците, които в писма до министъра на финансите Владислав Горанов припомниха лошата слава на бившата шефка.

Според "Подкрепа" Кирилова е едва шеста в класирането на предходния първи конкурс, но на вторият вече е победител и е класирана на първо място.

Ваньо Танов не си вдигна телефона за коментар, въпреки многобройните ни позвънявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!