Плащаме третата пенсия и уроците по английски на служителите в БНБ

През 2015 г. акцент ще са бонусите на персонала ни, пише в бюджета на централната банка

Александра Маркарян 19 декември 2014 в 16:29 19815 20

Българският данъкоплатец плаща третата пенсия, здравното обслужване (явно извън покритото от НЗОК), както и уроците по английски език и други необходими езици на служителите в Българската народна банка.

Това става ясно от публикувания доклад на БНБ за бюджета на Банката за 2015 г. и основните цели и задачи на банката през следващата година.

Общо за социални разходи са предвидени 2 254 000 лева (2.4%) от общите разходи.

В тези разходи, според доклада на БНБ, се включват разходите за:

- допълнително доброволно пенсионно осигуряване;

- за медицинско обслужване;

- за издръжка на почивните бази и за други социални дейности.

В графата "други административни разходи", за които са предвидени 2 204 000 лева (2.4%) са включени командировки и за обучение на персонала. За обучение и специализации са предвидени 957 000 лв. Тук се включват специализирани обучения, организирани от ЕСЦБ и други финансови институции, повишаване на образователното ниво, без откъсване от работа, участие в магистърски и сертификационни програми и докторантури, специализирани курсове по банково дело, вътрешен одит, право, управление на човешките ресурси, социални дейности. Тук са включени и пари за "достигане на необходимите нива за владеене на английски и други чужди езици", пише в доклада на БНБ.

През 2015 г. основните заплати в БНБ ще останат непроменени, за сметка на това служителите в Централната банка ще се радват на бонуси.

"Политиката за 2015 г. относно формирането на трудовите възнаграждения е свързана не с нарастване на основните заплати, а с акцент върху системата за допълнително материално стимулиране, с което се целù постигането в още по-голяма степен на обвързаност на общото възнаграждение с резултатите и приноса на всеки служител при изпълнението на целите и задачите, стоящи пред Банката. Тази политика ще се реализира в рамките на общото ограничение за размера на разходите за персонал", пише в доклада.

Също от него става ясно, че разходите за персонала през 2015 г. ще са 23 276 000 лв. (25% от общите разходи). Те са увеличени със 198 хил. лв. спрямо утвърдените средства за 2014 г.

От БНБ уточняват, че "нарастването на средствата е резултат от промени в нормативните актове за увеличение на максималния месечен осигурителен доход, от вдигане на минималните осигурителни прагове в някои квалификационни групи и професии, както и от увеличение на разходите за допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит".

"През 2015 г. ще продължи политиката, водена от УС на БНБ, трудовите възнаграждения на служителите в Банката да съответстват на постигнатите резултати, като се отчита приносът на всеки служител в изпълнението на целите и задачите на Банката при запазване ролята на допълнителното материално стимулиране като основен мотивиращ фактор", пишат още от БНБ.

Разходите за провизии съгласно Международен счетоводен стандарт 19 „Доходи на наети лица“ са определени въз основа на очакванията за размера на актюерските оценки на задълженията и на досегашния опит и са в размер на 600 хил. лв.

Разходите за командировки в страната са 146 хил. лв., с 5% повече спрямо 2014 г.

Разходите за командировки в чужбина са 581 хил. лв. Те са планирани на база дейността на всички дирекции и са свързани с участието на служители в двустранни срещи с други централни банки и международни организации, заседания на надзорни колегии, семинари, конференции и други мероприятия.

Разходите за издръжка на БНБ за 2015 г. са определени на 93 137 хил. лв., като в сравнение с бюджета за 2014 г. размерът им е увеличен със 7 326 000 лв., или с 8.5%, което се дължи главно на увеличените средства за издръжка на паричното обращение.

През 2015 г. БНБ ще пусне в обращение нова монета от 2 лева, ще бъдат отпечатани 85 млн. броя банкноти.

1 760 000 лева ще отидат за текущи ремонти.

Ще бъде ремонтирана външната облицовка на централната сграда на Банката, предвидени са ремонти на ВиК и електрическата инсталация.

Разходите за консултантски услуги за 2015 г. са в размер на 2 685 000 лв.

Предвидени са средства за изграждане на касов и информационен център в Пловдив в размер на 4476 хил. лв., в т.ч. 2726 хил. лв. за проектиране, строителен надзор и строителство до кота нула (вкл. на помещения за трезор); 1700 хил. лв. за строителство на защитна част на трезорни помещения, аварийни люкове и трезорни врати; 50 хил. лв. за структурна кабелна система.

За придобиване на земя с подпорна стена на ул. „Московска“ № 7 са предвидени 15 хил. лв. , както и 10 хил. лв. за проектни и проучвателни работи на същата сграда.

Предвиждат се средства за покупка на два бронирани специализирани товарни автомобила на стойност 1 200 000 лв., 500 хил. лв. за основен ремонт на дизелгенераторни системи за осигуряване на независим източник на електроенергия и непрекъсваемост на електрозахранването на системите за работа, 120 хил. лв. за климатизация на сградите на Банката, както и 541 хил. лв. за придобиване на машини и съоръжения, обслужващи паричното обращение.

За офис мебели са предвидени 85 хил. лв., за оборудване на социалните обекти и касовите подразделения – 120 хил. лв., а за друга техника – 150 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!