Офертата на EPIC за КТБ: 50% участие на консорциума и 50% на държавата

Кадиев: Приказките на ГЕРБ, че нямало да се дават държавни пари за оздравяването се оказаха ала-бала

OFFNews 31 октомври 2014 в 11:00 7908 12

Какво съдържа офертата на инвеститора, който предлага да оздрави КТБ? Съдържанието й разкри тази сутрин пред bTV Вера Ахундова от "Ние, гражданите" - организацията, която представлява интересите на вложителите в затворената на 20 юни Корпоративна търговска банка и на дъщерната й ТБ "Виктория".

Писмото бе публикувано на сайта на БНБ.

Офертата е изпратена на 29 октомври от консорциума, който включва GemCorp, EPIC и Оманския държавен резервен фонд. Получена е от служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, Министерството на финансите и БНБ. На фона на мълчанието от МФ и твърденията на БНБ, че оферта не е била получавана, Ахундова показа копие на самия документ. Написаното в него потвърждава реплика на управителя на БНБ Иван Искров, който отрече да е получавал оферта, че потенциалният инвеститор предлага 50% участие в капитала на банката.

В шестте страници на писмото е описано предложението за преструктуриране на банката, според което се предлага рекапитализация на банката с участие над 2.3 милиарда от страна на консорциума. Той предлага 50% участие в капитала на банката и 50% участие на българската държава.

От офертата става ясно, че консорциумът не приема направените обезценки и те ще направят свои, след като подпишат декларации за конфиденциалност, каза Ахундова.

Шест месеца след отварянето на банката ще се направи оценка и ще се намали капиталът - той е излишно голям за нашите условия, каза още тя. Излишъкът да се върне пропорционално на акционерите, предвижда предложението.

Планът не предвижда задействане на схемата за изплащане на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. 

Вложителите със суми до 100 евро да получат средствата си на 100%, ако желаят да ги изтеглят, без с това да се ангажира Фондът за гарантиране на влоговете.

Предложението е вложителите със суми до 100 000 евро да получат средствата си на 100%, ако желаят да ги изтеглят, без с това да се ангажира Фондът за гарантиране на влоговете. В същото време консорциумът заявява желание да бъде направено всичко възможно за запазване на влоговете, в т.ч. чрез консултации с едрите вложители. Последните може да се наложи да приемат намаляване на средствата си в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката, пише още в писмото. Едрите депозити могат да бъдат разделени в отделни групи според големината им, желанието на вложителя да остане в банката и стратегическото значение на сметката/клиента за институцията. Ако вложителят иска да остави парите си по-дълго в банката, намаляване на средствата им ще бъде по-малко и обратно. Освен това, на негарантираните вложители, които веднага изтеглят средствата си, ще бъде платено с държавни облигации, които могат да бъдат обърнати в кеш веднага, посочват авторите на предложението.

Преференциално избраният депутат от БСП и бивш финансов зам.-министър Георги Кадиев коментира предложението по следния начин:

"Предложението идва от EPIC, които представляват Резервния фонд на Оман и инвестиционния фонд Jemcorp, създаден от Селим Башак, турска националност, когото познавам от годините му в Deutsche Bank. Ако имах конспиративно мислене щях да помисля, че турската държава се опитва да поеме контрол върху 12% от българската икономика.

Предлагат до 2.3 млрд лева за 50% от капитала на банката, като очакват държавата да участва с аналогична сума за останалите 50%.

Т.е. приказките на ГЕРБ, че нямало да се дават държавни пари за оздравяването са ала-бала. Единственият въпрос е дали държавата ще стане пряк акционер или просто ще налее 2 млрд. лева ликвидност под формата на депозит, за който (ако бъде върнат) ще получи лихва - това е схемата, която МФ приложи с ПИБ. Разбира се, за целта МФ трябва да емитира дълг някъде през декември, а това е най-лошия момент за пазарите. Което пък значи, че ще трябва мостови заем за 2-3 месеца. Сложно е.

Затова не крийте от хората какво се случва. Кажете им истината, поискайте доверието на хората и тогава да решаваме".

По-късно днес управителят на БНБ Иван Искров категорично отхвърли предложената оферта и изложи мотивите си пред депутатите в парламента. Вижте аргументите му ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!