Миньорите в Бобов дол излизат на предупредителен протест

Offnews 29 август 2014 в 11:46 3482 2

Миньорите от мини Бобов дол ще излязат на едночасов предупредителен протест днес, съобщиха от „Въгледобив Бобов дол” ЕООД.

От дружеството изпратиха писмо министрите на икономиката и околната среда, с което предупреждават, че спирането на един от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол" се отразява пагубно на работата им. Централата спира работа, след наложено ограничение от екоминистерството и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

"Намаленият добив от наша страна, като основен доставчик на енергийно гориво за ТЕЦ Бобов дол, създава големи технологични проблеми в подземните рудници, които са с непрекъснат производствен процес и всяко спиране се оказва пагубно за състоянието на машини, съоръжения, минни изработки и добивни фронтове, същото представлява и пряка заплаха за живота и здравето на работещите в тях (в разкритите галерии при спиране на 24 часовия на добив се създават предпоставки за пожари)", се казва в писмото, подписано от управителя на „Въгледобив Бобов дол” Красимир Чаврагански.

В писмото се посочва още, че в подземната мина 24-часовият непрекъснат процес е задължителен за безопасността на миньорите, произвежданият от ТЕЦ-а ток е в пъти по-евтин от тази в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 (американските централи), както и от зелените енергии.

"Въпреки това от 1 юли 2014 г. ТЕЦ Бобов дол е изкаран от регулирания пазар (работи само за свободен пазар). Към днешна дата НЕК продължава да дължи за произведената в първото полугодие енергия малко под пет милиона лева. Това пряко се отразява на разплащанията от ТЕЦ-а към мините, поради което миньорите от дружеството не са получили заплата за месец юли 2014г., това води и до забавяне разплащанията на дружеството към нашите контрагенти и доставчици, и нарушава целия производствен процес", обясняват от дружеството.

Според Чаврагански в мините е възникнало социално напрежение, което ще се изрази в 1-часов предупредителен протест – спиране работата за 1 час в подземните рудници.

"При нерешаване на създалата се ситуация, едночасовия протест ще прерастне в други граждански действия с непридвидими последствия. Спирането на работата ще доведе до ликвидиране на подготвените полета в подземните рудници и създаване предпоставка за натрупване на газ метан, който е взривоопасен, възникване на ендогенни пожари", предупреждават от дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews