„Когато банките станат бизнес империи като КТБ, няма нормален бизнес“

OFFNews 29 март 2015 в 19:43 5645 2

Трайчо Трайков

Когато банките се превърнат в бизнес империи, каквато е била КТБ, няма нормален бизнес и инвестиции. Това заяви пред bTV бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

Истината за това какво се е случило в КТБ никога няма да дойде от Цветан Василев. В противен случай той нямаше да дава показания пред нотариус, които да бъдат извадени след смъртта му, подчерта Трайков в коментар за интервюто на Цветан Василев за „Гласове“.

От интервюто става ясно, че Василев е разкрил тайни за политическия елит пред двама нотариуси от различни държави и е предоставил доказателства за своите разкрития, които ще бъдат показани, ако нещо се случи с него.

"В интервюто Василев казва: "Нашата стратегия беше да даваме кредити на SPV". Това е доста разпространена практика, но така не може има нормален бизнес", обясни Трайков и посочи, че SPV са фирми, които са създадени за конкретна инвестиция или проект.

Василев казва още, че КТБ е трябвало да търси своя пазарна ниша, за да може да се конкурира с другите банки.

Намерихме я точно в това направление – придобиване, преструктуриране и продажба на различни индустриални активи. Тази практика обаче изкривява бизнеса. Банките печелят от това, че са посредници. Когато парите от депозити се наливат в SPV, става дума вече за опит да се създаде империя, каза бившият министър на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови