Китайски компании с интерес към летище "Пловдив"

Ивайло Анев 31 март 2015 в 10:37 3880 1

Снимка Министерство на икономиката

Чангцинг Джанг и министъра на икономиката Божидар Лукарски

Китайски компании проявяват интерес към концесиониране на летище "Пловдив" и превръщането му в логистичен център за Европа и Азия.

Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co, която е китайският партньор на "Евро-китайска зона за икономическо развитие".

"Група от китайски компании искат да се включат в изграждането на логистичен и търговски център в Пловдив, където европейски и български продукти ще могат да се представят и изнасят на азиатските пазари", каза Джанг.

По думите му китайската държава залага много на бъдещето на електронната търговия, която се очаква да стане най-важният двигател на азиатската икономика. 

"Много често в големите платформи за електронна търговия обаче се предлагат фалшиви европейски продукти, а чрез подобни центрове клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките, обясни инвеститорът.

Според него по този начин ще се избегне голямата верига посредници между европейските и китайските потребители.

В рамките на Евро-китайската зона за икономическо развитие в Пловдив китайската страна има намерение да изгради и зали за провеждане на форуми и срещи, както и евро-азиатски университет.

"Към плана, целящ да подобри търговските връзки с Европа е учреден фонд от 40 млрд. долара, в който България може да участва с проекти", посочи китайският бизнесмен.

На срещата беше договорено китайски инвеститори да посетят България през май, за да се запознаят на място с възможностите за инвестиции у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови