За БНБ отговорът на въпроса дали БТК е продадена е само част от статистиката

Александра Маркарян 26 март 2015 в 12:23 6997 5

Дали стратегически важната за страната ни Българска телекомуникационна компания (БТК) е продадена се оказа само част от статистиката за Българската народна банка.

Вчера, когато проверявахме има ли действително сделка за продажбата на 43% от БТК, наред с останалите институции, до които отправихме запитвания, попитахме и БНБ дали има регистрация на инвестиция - нещо, което би трябвало да е факт, ако чужд инвеститор иска да плати 900-те милиона евро дългове на компанията. Получихме изненадващ отговор: че в БНБ не постъпва информация за търговски сделки. Почувствахме се длъжни да уточним на пресцентъра на Банката, че питането ни всъщност е основано на Наредба 27, която изрично посочва, че в БНБ постъпва такава информация и то не по желание, а по задължение на банките.

Ето отговора, който получихме:

"В отговор на поставения от Вас въпрос, бихме желали да Ви уведомим, че в Българската народна банка постъпва разнообразна по съдържание, периодичност и срочност статистическа информация, в съответствие с изискванията на Валутния закон и Наредба 27 на БНБ.

В БНБ постъпва и информация за сделки и плащания между местни и чуждестранни лица и презгранични преводи на стойност равна или надвишаваща 100 000 лв. от регистрите, водени от банките в страната по реда на чл.7, ал.1, т.1 на Валутния закон. Банките предоставят на БНБ събраната информация за нуждите на статистиката на платежния баланс два пъти месечно, в срок до 3 работни дни след края на отчетния период. Първият отчетен период е от 1-о до 15-о число на месеца, а вторият от 16-о число до края на съответния месец. В съответствие с чл.15 на Наредба 27 събраната информация се използва от БНБ само за статистически цели. Българската народна банка може да предоставя на други лица и институции само обобщени данни, които не позволяват идентификацията на лицата, предоставили статистическа информация.

С уважение,
Пресцентър на БНБ"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови