Еврокомисията разреши ПИБ да върне по-късно парите на държавата

Забранява се временно банката да изплаща дивиденти и да придобива предприятия

OFFNews 25 ноември 2014 в 14:38 8565 9

Европейската комисия разреши на България да удължи срока, в който Първа инвестиционна банка трябва да върне предоставената държавна помощ.

След разрешение от ЕК държавата предостави ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1.2 милиарда лева, след като през юни третата по големина българска банка бе ударена в резултат на слухове за финансова нестабилност и имаше масово теглене на влогове.

Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца (т.е. до 28 май 2016 г.). В този срок трябва да се върнат 900 млн. лева. Преди това, в рамките на 12 месеца, трябва да бъдат върнати първите 300 млн. от държавната помощ.

"Комисията установи, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължи на структурен проблем в банката. Пълно връщане на депозита сега може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България. Поради тези причини Комисията заключи, че ликвидната подкрепа за ПИБ в размер на 900 млн. лева до 28 май 2016 г. е в съответствие с нейното съобщение относно държавната помощ за банките, както и с по-строгите изисквания на съобщението за банките от 2013 г.", се казва в прессъобщението на Европейската комисия за ПИБ от 25 ноември 2014 г.

На 12 ноември 2014 г. ПИБ е изпратила на ЕК финалната версия на плана си за преструктуриране. Съгласно него ПИБ поема ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати, се казва в прессъобщението, без в него да се уточняват те.

"Освен това българските власти представиха набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска. За да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, България също така ще наложи няколко ограничения в поведението на банката по време на периода на преструктуриране, например ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия", се казва в съобщението от ЕК.

Освен това независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Комисията.

Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер коментира решението с думите:

"Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!